Jövőre már napi 100 millió hordó fölötti olajkitermeléssel kalkulálnak

2021.06.13. 14:28 Módosítva: 2021.06.13. 14:29

Az amerikai Energia Információs Ügynökség számításai szerint valamikor az idei harmadik negyedév során kerülhet egyensúlyba az olaj kereslete és kínálata, amikor a termelés és a fogyasztás is nagyjából napi 100 millió hordó körül alakulhat. Jövőre pedig már napi több százezer hordóval is többet termelhetnek az olajcégek, mint amire várhatóan szükség lesz.

A becslések szerint pedig 2022 második felében a globális kereslet és a kínálat is meghaladhatja a napi 102 millió hordót, ami bőven magasabb lenne a koronavírus-járvány előtti szinteknél.

Kapcsolódó

Két éve nem volt ilyen drága az olaj

A Brent hordójáért 72,58 dollárt is adtak.

A Nemzetközi Energia Ügynökség prognózisa alapján viszont a globális kereslet csak 2022 végére érheti el a pandémiát megelőző értéket. Úgy vélik: a jövő év végén napi 100,6 millió hordó körül alakulhat majd a fogyasztás, írta a Portfolio.

A portál úgy véli: távolabbra tekintve egyre rosszabbnak tűnnek a kilátások; az olajkitermelésben több száz milliárd dollárnyi beruházás eshet ki a koronavírus-járvány miatt. Az utóbbi esztendőkben egyre inkább elmaradoznak a tőkebefektetések a szektorban, ami hosszú távon okozhat súlyos gondokat. Közben nagy a nyomás az olajcégeken, hogy gyorsítsák fel az energiaátmenetet, és hagyjanak fel a fosszilis tevékenységeikkel.