VOSZ: két év múlva érhető el a 200 ezres minimálbér

2021.06.17. 08:53 Módosítva: 2021.06.17. 09:08

Ha tovább csökkennek a munkaadók terhei, és a gazdaság visszatér a dinamikus növekedési pályára, akkor két év múlva elérhető a 200 ezer forintos minimálbérszint – mondta az InfoRádiónak a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára.

Kapcsolódó

Két-három év alatt elérhető lehetne a 200 ezres minimálbér

Előre azonban még senki ne igyon a medve bőrére.

Perlusz László úgy vélte: 2024-re a garantált bérminimum elérheti a háromszázezer forintot. Szerinte ehhez a számottevő GDP-bővülés mellett adó- és járulékcsökkentésre van szükség. 

Kapcsolódó

Idén már nem nő tovább a minimálbér

Egyre fogy az esély, kérdés, hogy a választásokra készülő kormány saját hatáskörben lép-e.

A VOSZ főtitkára utalt arra, hogy bár évről évre csökken az élőmunkateher Magyarországon, annak mértéke még mindig relatíve magas az Európai Unióhoz vagy a versenytársakhoz viszonyítva. Perlusz jelezte: ha ezt a terhet erőteljesebben csökkentenék, akkor a felszabaduló forrást a munkaadók hajlandók lennének bérfejlesztésre fordítani.

A főtitkár „nagyon nagy” lépcsőnek tartaná a kétszázezer forintos minimálbér bevezetését egy ütemben, ami fél éven belül egy 19 vagy 20 százalékos emelést takarna. Szerinte alaposan meg kell vizsgálnia a kormányzatnak, hogy elbírja-e ezt a költségvetés, az államháztartás.