Varga Mihály 5,2 százalékos növekedéssel és 5,9 százalékos hiánnyal számol jövőre

2021.06.20. 14:18

A jövő évi költségvetés leghangsúlyosabb eleme a gazdaság-újraindítási akcióterv, amely lehetővé teszi, hogy mindenki talpra tudjon állni, akit a koronavírus-járvány nehéz helyzetbe hozott – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Hangsúlyozta: szeretnék minél hamarabb visszanyerni azt a növekedési képességet, amely a járvány előtti éveket jellemezte. Szerinte 2022 már ez az év lehet.

Azzal számolnak, hogy 2021-ben a gazdaság eléri azt a pontot, ahol 2019 végén, a járvány előtt tartott, és 2022-ben 5,2 százalékos gazdasági növekedés, 5,9 százalékos GDP-arányos hiánycél várható, valamint az adósságráta is csökkenő pályára áll. Hozzátette, hogy vannak fontos társadalompolitikai célok, ezek között említette a családok támogatását, a 13. havi nyugdíj visszaépítését és a 25 év alattiak adómentességének bevezetését.

A pénzügyminiszter felidézte: nagyon fontos volt a gazdaságvédelmi alap, amelyben különböző forrásokat gyűjtöttek össze például beruházások indításához és munkahelyek védelméhez, valamint a járvány elleni védekezési alap is. A 2022-es költségvetés Varga Mihály szerint megőrzi ennek struktúráját, de már a gazdaság újraindításáról van szó, erre 7300 milliárd forintos alapot különítenek el a büdzsében. Hozzátette: továbbra is lesz egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alap, 3600 milliárd forintos keretösszeggel.

Varga Mihály ugyanakkor kifejtette: bízik benne, hogy 2022 után egyre kisebb hangsúly lesz a járvány elleni védekezésen.

A pénzügyminiszter úgy vélte, az idei első negyedévben már érezhető volt a tavalyi döntések megjelenése, főként a beruházások, fejlesztések területén, és az elindított beruházások fokozatosan megjelennek majd a gazdaság működésében. Emiatt Varga Mihály arra számít, hogy erőteljes „felpattanás” várható. Úgy látja, a gazdasági növekedés legnagyobb lendületét 2016 óta az az adócsökkentő és béremelő megállapodás adta, amelyet a munkaadókkal és a munkavállalókkal kötöttek. Kifejtette:

Ha erre a pályára vissza tudunk kerülni, és van egy fokozatos, de lendületes bérnövekedés, ugyanakkor az adókat csökkenteni tudjuk, akkor javulhat a magyar gazdaság versenyképessége, a növekedési pálya újra a 4-5 százalékos sávban képzelhető el.  • Hírek
  • Csok