Felfutóban az ökológiai gazdálkodás

2021.06.24. 18:09 Módosítva: 2021.06.24. 18:09

Magyarország néhány éven belül élen járhat az ökológiai gazdálkodásban, ezt a Vidékfejlesztési Program pályázati forrásai is elősegítik, hívta fel a figyelmet a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. 

Roszík Péter szerint Magyarországon a teljes mezőgazdasági terület nem egészen 6 százalékán, mintegy 300 ezer hektáron folyik ökológiai gazdálkodás.

Kapcsolódó

Komoly fejlesztés jöhet az élelmiszeriparban

Az elmúlt 5 évben megduplázódott a bioterületek mérete.

Az uniós tagországok átlaga 8,5 százalék, jelentős különbségekkel, közölte a Novekedes.hu. Az élenjáró Ausztria, Észtország és Svédország esetében ez az arány 20 százalék feletti. Málta, Románia, Bulgária vagy Írország esetében ugyanakkor ez nem éri el a 3 százalékot.

Az ágazat bővülésének finanszírozásáról jelenleg számos különböző pályázati forrás is gondoskodik, amelyek összértéke több mint 440 milliárd forint, de további olyan felhívások várhatók, amelyeknél plusz pontot jelent, ha a pályázó már tanúsított ökológiai gazdálkodó vagy vállalja az ökológiai minősítés elérését. Az ügyvezető úgy véli: ma Magyarországon, más uniós tagállamokhoz hasonlóan, a növénytermesztés támogatások nélkül gyakorlatilag nem tud hasznot termelni. Ezzel szemben a biogazdaságok önmagukban is versenyképesebbek.