Rusvai Miklós: Közel a nyájimmunitás

2021.06.27. 16:16
A víruskutató rizikósnak tartja a lazítást, ami bejött ugyan, de szárazon kell tartani a puskaport, mert ősszel megint nőni fog a megbetegedések száma.

A Karc FM pénteki Hangoló című műsorában Rusvai Miklós állatorvos, víruskutató nyilatkozott a hazai kilátásokról, a koronavírusról.

Kifejtette, járványtani kockázattal járnak a lazító intézkedések, például az, hogy lehet tömegrendezvényekre járni, sportmérkőzésekre, koncertekre. Szintén kockázati tényező a delta mutáns megjelenése, melynek sokkal magasabb a reprodukciós képessége, mint a korábbi mutánsoknak.

Ezzel szemben áll, és a lazítások mellett szól, hogy nagyon kedvezőek a járványtani adatok, száraz, meleg idő van, ami nem kedvez a légzőszervi betegségek, így a koronavírus terjedésének. Szintén kedvezőnek számít, hogy azoknak, akiket Magyarországon be lehet oltani – ez mintegy 8,5 millió embert jelent –, már csaknem a 70 százalékát beoltották. Azokkal együtt, akik átestek a betegségen, Rusvai Miklós szerint már a nyájimmunitás közelében járunk.

Arról, hogy a nemzetözi szakirodalom alapján elérhető-e egyáltalán a nyájimmunitás a SARS-CoV-2-es koronavírus esetében, itt írtunk

Hogy jól döntött-e a kormány, amikor a fenti kedvező körülményeket alapul véve a lazításról határozott, és engedte a terasznyitást és a telt házas Eb-meccseket? Rusvai Miklós rögzítette, azért érdemes igazságosnak lenni, mert a második és a harmadik hullámot nagyon megszenvedtük, és azt a helyzetet jobban is lehetett volna kezelni, de az elmúlt három hónap lazító intézkedései bejöttek.

Figyelni kell a szennyvízadatokra, és ha rossz irányt vesznek, akkor meg kell tenni a megfelelő lépéseket, ám Rusvai Miklós ettől nem tart.

Az, hogy maszk nélküli nyarunk lesz, jó pár hete mondjuk, bejött. Örüljünk, hogy van pár hónap szünetünk, de tartsuk szárazon a puskaport. A járványos időszakban, október második felétől készüljünk fel arra, hogy a koronavírus visszatér, ha járványt nem is fog okozni, de halmozott megbetegedést igen.

Végül hangsúlyozta, minél előbb el kell kezdeni átgondolni, hogy kiknek kell majd beadni a harmadik védőoltást, hisz erre a rizikócsoportba tartozóknak szüksége lesz. Ezt június elején már Szlávik János is rögzítette, januárban pedig brit kutatók is ezt igazolták egy vizsgálatban. 

Falus András egyébként néhány napja arról beszélt, hogy lesz negyedik hullám Magyarországon, és ugyanezt mondja Kemenesi Gábor is.