Döntött a kormány, Dunaújváros sokmilliárdos adóbevételtől esik el

2021.06.29. 08:55

Hétfő este megjelent a Magyar Közlönyben az a rendelet, amely a Miniszterelnökség előterjesztése nyomán egy új, különleges gazdasági övezetet hozott létre „Duna mente Fejér megye” néven.

Úgy tűnik, a kormányt különösebben nem hatotta meg terv kiszivárgását követően még májusban tartott összellenzéki tiltakozás sem. A Telex felidézi nézeteltérés fő okát, nevezetesen, hogy a jobbikos vezetésű Dunaújváros éves szinten több milliárd forintos adóbevételtől esik el, mivel az övezetben befolyt iparűzési adó sorsáról így a megyei közgyűlés dönthet, amiben hogyan-hogyan nem, fideszes többség van. 

Az új gazdasági övezet része a dél-koreai SK Innovation által tervezett, 680 milliárdos akkumulátorgyár is, amely Iváncsán fog felépülni. 

Az átszervezés révén az innen befolyó helyi adóbevétel a megyéhez kerülne, amelynek kormánypárti vezetője kezdeményezte az előterjesztést. Egy 2020 közepi, éles nézeteltéréseket kiváltó törvény ugyanis előírja, hogy a különleges gazdasági övezetekből a helyi adók nem a települési, hanem a megyei önkormányzatokhoz folynak be, így a pénzek újraosztásáról is ők döntenek.

A vonatkozó törvény értelmében teljes mértékben a kormány hatáskörébe tartozik a gazdasági övezetek kialakítása, az érintett önkormányzatokkal mindössze egyeztetniük szükséges, azonban ami jelen ügyet illeti, még ezek megtörténte sem bizonyos. A dunaújvárosi önkormányzatot például állítólag nemhogy kihagyták az egyeztetésekből, de még szó is alig esik róla az előterjesztésben, pedig a város igencsak érintett a témában.

A Telex megjegyzi, hogy bár a rendelet következtében Iváncsa is elesik az eddig általa beszedett iparűzési adótól, ők azonban a polgármester fideszes hátszelével nagy eséllyel remélhetnek kompenzációt. Erre utal, hogy Dunaújvárossal és Pusztaszabolccsal ellentétben az iváncsai polgármestert bevonták a különleges gazdasági övezet kialakításáról szóló egyeztetésekbe, Rácalmáshoz, Adonyhoz és Kulcshoz hasonlóan.