Megkerülni nem tudta, felvásárolta az állam Csányi Sándor bizalmasának hadiipari cégét

2021.06.29. 11:29
A Milipol Zrt. a gyártók és az állam közé ékelődve prosperált, és mivel a honvédséget akadályozta a piaci manőverekben, a magyar állam felvásárolta céget.

Milipol Zrt., így hívják azt a közvetítő céget, mely beszállítója volt a Magyar Honvédség különböző vállalkozásainak. A vállalatot, amely tavaly nyáron például 40 millió parabellum lőszert adott el a honvédségnek, a Techimpex Kft.-n keresztül felvásárolta az állam.

Maróth Gáspár kormánybiztos, aki múlt héten adott interjút az Indexnek, azt mondta a 24.hu-nak, hogy

a Milipol egy olyan közvetítő volt a piacon, ami miatt az állam legalább 30 gyártóhoz nem tudott hozzáférni, és bár megpróbálták megkerülni, nem sikerült.

Maróth Gáspár a vételárat nem árulta el, és arra számít, hogy 2-2,5 év alatt hozhatja visszaa az árát a cég.

A Milipol fő tulajdonosa Ecsedi Ferenc volt, az OTP menedszere, akit Csányi Sándor bizalmasaként emlegetnek. A vállalat nagyszerűen teljesített, csak tavaly 8,8 milliárd forintos forgalmat és 2,2 milliárdos nyereséget összesített.

Az Indexnek Maróth Gáspár elmondta, az állam azért hozta létre a Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. nevű holdingot, hogy integrálja a klasszikus hadiipari és határterületi civil szektorban lévő állami vállalatok fejlesztéseit. A cég a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium alá tartozik. A HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő (HM EI) Zrt.-t leszámítva ezentúl minden nagyobb magyar hadiipari cég a Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. (NVII) alá tartozik, ezek a következők:

  • a HM ArmCom Kommunikációtechnikai Zrt.,
  • a HM Arzenál Elektromechanikai Zrt. és
  • a HM Currus Gödöllői Harcjárműtechnikai Zrt.