Orbán Viktor az építőanyagárakról: Ez elfogadhatatlan

D MTZ20210629003
2021.06.29. 14:24
A szlovák kormányfővel folytatott tárgyalását követően Orbán Viktor bejelentette, hogy már a héten le akarja ütni a kormánnyal az egekbe emelkedő építőanyagárakról szóló intézkedést, ami alighanem fájni fog néhány gyártónak.

Orbán Viktor kedden találkozott Eduard Heger szlovák miniszterelnökkel, és az eseményt követő sajtótájékoztatón sok egyéb mellett az építőanyagárak emelkedéséről is beszélt. Megígérte, hogy a kormány még a héten lépni fog az ügyben.

Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója június 10-én egy építőipari konferencián lengette be, hogy a kormány nem fogja tétlenül nézni az elszálló építőanyagárakat és azt, hogy a külföldi gyártók visszaélnek az erőfölényükkel.

Harcba kell indulni a külföldi építőanyag-gyártó cégek ellen

mondta akkor Nagy, a Gazdasági Versenyhivatal pedig bő egy hétre rá létrehozott egy vizsgálócsoportot, hogy megnézze, mitől emelkedtek az egekbe az anyagárak. Ugyan a külföldi kitettség, a kapacitáshiány és a járvány miatti szállítási problémák is hozzájárultak a folyamathoz, de a GVH több gyanús esetet is talált már, és a többit is szeretné felderíteni.

Orbán Viktor kedden azt mondta, igazságtalannak tartja, hogy miközben a kormány január 1-je óta hárommilliós lakástámogatással segíti a családokat a felújításhoz, a pénz egy jelentős részét el is viszi az anyagár.

Morális értelemben is bánt, amit látok. A sok esetben a száz százalékot is meghaladó áremelkedéssel ezt a hárommilliós támogatás egy részét rögtön át is szivattyúzzák az építőipari alapanyagokat gyártó cégekhez. Ez elfogadhatatlan, intézkedésekre lesz szükség, amiket szeretném, ha a kormány már ezen a héten megtárgyalna

– közölte a miniszterelnök, vagyis a kormány elég hamar „megnyitja” az ígért frontot az építőanyag-gyártók ellen.

Az Index több cikkben, interjúban is foglalkozott az anyagár-emelkedéssel, itt, itt és itt lehet megtalálni őket. 

(Borítókép:  Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Eduard Heger szlovák kormányfő sajtótájékoztatót tart tárgyalásuk után a Karmelita kolostorban 2021. június 29-én.  Fotó:  Máthé Zoltán / MTI )