Elszálló építőanyagárak: rövid távon megoldás lehet a hatósági árazás

2021.06.30. 08:41 Módosítva: 2021.06.30. 08:46

Az építőanyagok árainak brutális növekedése az otthonteremtési családtámogatások elértéktelenedéséhez vezethet. Orbán Viktor már erre a hétre kormányzati beavatkozást ígért, mert szerinte elfogadhatatlan, hogy a külföldi nagy cégek lenyelik a támogatásokat. A kormányfő kedden arról beszélt, hogy ezen a piacon akár száz százalékot is meghaladó az árnövekedés. Pásztor Szabolcs gazdasági szakértő a Magyar Nemzetnek elmondta: az export korlátozása javíthatná a hazai kínálatot. Hozzáfűzte: az építőanyagok drágulása nemcsak hazai vagy V4-es jelenség, hanem globális tendencia.

Kapcsolódó

Orbán Viktor az építőanyagárakról: Ez elfogadhatatlan

Orbán Viktor szerint elfogadhatatlan az áremelkedés mértéke, már a hétre intézkedéseket ígér.

A koronavírus-járvány alatti időszakban többen kezdtek ingatlanfelújításba, ami megnövelte a világpiaci keresletet. Hiány van faanyagból, acélból és elektromos tartozékokból is.

Szerinte a hatósági árazás valós lehetőség, ez a piaci folyamatokba való markáns beavatkozást jelentené, de hosszabb távon nem fenntartható. A szakértő úgy véli: érdemes lehet megvizsgálni, hogy az építőanyagok piacán megfigyelhető-e a kartellezés jelensége.