Lesz pénz a negyedik hullámra

2021.07.08. 14:56

Mintegy ötvenmilliárd forintnyi, 146 millió euró forrás rendelkezésre bocsátásáról állapodott meg Magyarország és az Európai Beruházási Bank (EIB). Magyarország így a piacinál kedvezőbb finanszírozással készülhet fel a járvány esetleges negyedik hullámával járó kiadásokra.

Az összeg többek között egészségügyi berendezések, védőeszközök, mobilegységek, gyógyászati eszközök beszerzését biztosítja – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) csütörtökön az MTI-vel.

Tavaly júliusában az EIB Igazgatótanácsa már jóváhagyott egy egymilliárd euró összegű hitelkeretet a közép- és délkelet-európai régiónak a járványhoz kapcsolódó kiadások refinanszírozására:

Magyarország ennek keretében akkor 162 millió euró forráshoz jutott.

A mostani EIB hitel Magyarországnak a piacinál kedvezőbb forrásbevonást jelent. A megállapodás hozzájárul a kedvezőbb finanszírozási szerkezethez, megtakarítást eredményez a költségvetés számára és egyben támogatja a szükséges egészségügyi védekezést – olvasható a közleményben.

A járvánnyal összefüggő közvetlen hazai támogatások és a védekezési költségek eddig elérték a 1200 milliárd forintot, a kormány a jövőben is maradéktalanul és azonnal biztosítja a védekezéshez szükséges összegeket

– teszik hozzá.