A vártnál magasabb a júniusi infláció

2021.07.08. 14:54

A vártnál kedvezőtlenebbül alakult az infláció júniusban – mondták az MTI-nek piaci elemzők, akik a jegybanki kamatemelés folytatására számítanak.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki jelentése szerint júniusban a fogyasztói árak átlagosan 5,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, egy hónap alatt pedig átlagosan 0,6 százalékkal nőttek. Az elmúlt egy év alatt a szeszes italok, a dohányáruk és az üzemanyagok jelentősen drágultak.

Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági üzletágának vezetője úgy látja: a vártnál kedvezőtlenebb inflációs adat miatt szinte biztosra vehető, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) júliusban újabb szigorításra kényszerül. A kérdés szerinte csak az, hogy elég lesz-e a 15 bázispontos emelés, vagy ennél határozottabb lépésre lesz szükség.

Virovácz Péter, az ING Bank szenior elemzője elmondta: a júniusi infláció jelentősen felülmúlta az MNB várakozását is, könnyen lehet, hogy ez a nagyobb léptékű kamatemelés felé mozdítja a jegybanki döntéshozókat júliusban.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint a következő hónapokban bázishatások miatt némileg csökkenhet az infláció, de így is 5 százalék közelében maradhat. A Takarékbank ezért az idei inflációs várakozását 4,6 százalékra emelte a tavalyi 3,3 százalék után, míg jövőre a bázishatás miatt 3,2 százalékra mérséklődhet az infláció.