Annyira nincs munkaerő a vendéglátásban, hogy van, ahol a szállodavezető segít takarítani

2021.07.09. 21:00

Kevés a vendég, de a személyzet sem elegendő a budapesti hotelekben, ami nem csoda, hiszen a koronavírus-járvány miatt az elmúlt másfél éven többen is a pályaelhagyás mellett döntöttek. Egy étteremigazgató az RTL Klub Híradójának azt mondta, sokan már más szakmában dolgoznak, amit lehet, hogy nem is szeretnek annyira, de ennek ellenére sem térnek vissza a vendéglátáshoz, mert félnek, hogy majd újra utcára kerülnek. 

Megjegyezte, egy részük biztosan vissza fog térni, ha a vendéglátás nem csak két vagy három hónapra tud munkát biztosítani nekik. Kiemelte, szerinte az is kevés lesz. 

A Szállodaszövetség adatai szerint a szállodákban, vendéglátásban dolgozók 40-50 százaléka vesztette el a munkáját. Flesch Tamás a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy elképesztő hiány van szobalányokból, szakácsokból még úgy is, hogy nagyon sok hely ki sem nyitott. Hozzátette, hogy sokszor még a vezetők is beszállnak takarítani vagy kiszolgálni. 

Biztos, hogy ez is akadálya lesz egy-két helyen a nyitásnak, hogy egyáltalán fizikailag nem lesz megfelelő mennyiségű munkaerő 

– részletezte. A fővárosi szállodákban a legrosszabb a helyzet, Budapesten a dolgozók 20-30 százaléka hiányzik, de vidéken is nehéz szakembereket találni. Ha viszont kevesebb az ember, csökken a szállodai ellátás színvonala is.