Kína csak biztonsági ellenőrzés után engedi óriáscégeit az amerikai tőzsdére

2021.07.10. 16:56

Az egymilliónál több felhasználóval bíró kínai kereskedelmi cégeknek ezentúl az illetékes kínai hatóságok általi biztonsági ellenőrzésen kell átesniük ahhoz, hogy külföldi (főként amerikai) tőzsdére bocsássák részvényeiket. Ennek célja az, hogy a külföldi hatóságok ne férjenek hozzá kényes információkhoz. 

A kínai kibervédelmi hivatal bejelentését megelőzően az államtanács, a kabinet és a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága is arról határozott: új szabályozási rendszert kell életbe léptetni, hogy rajta tartsák a szemüket a külföldi tőzsdén is. 

Financial Times cikke szerint a pekingi vezetés leginkább az amerikai tőzsdék miatt aggódik, ahol több mint 30 kínai vállalat értéke az év első felében 12,4 milliárd dollár tett ki. 

A rendelkezés szerint a kibervédelmi hivatalnak legalább hatvan munkanapja lesz az amerikai tőzsdén elsődleges részvénykibocsátásra vágyó cégek ellenőrzésére, de ezt könnyűszerrel megduplázhatja, ha az adott cég megtámadja a vizsgálat eredményét. 

A kínai hatósági beavatkozást a Didi Chuxing, Kína legnagyobb személyszállító szolgáltatója megjelenése indokolhatja a New York-i tőzsdén, ahol a cég 4,4 milliárdra duzzasztotta fel értékét. A kibervédelmi hivatal napokkal a cég IPO-ja után figyelmeztette a vállalatot, hogy szüneteltesse az új felhasználók regisztrációját. A hatóság amiatt aggódott, hogy a cégcsoportnak olyan adatok vannak a birtokában, mint kormányzati kormányzati épületek és létesítmények lokációi, ami a külföldi tőzsdére jutással külföldi kezekbe kerülhet.

Ez az aggodalom nem alaptalan: Washington törvénybe iktatta, hogy a külföldi cégeknek helyben kell könyvvizsgálaton átesniük három éven belül, különben száműzik őket a tőzsdéről. Peking utasította a kínai cégcsoportokat, hogy ne tegyenek eleget az amerikai feltételnek. 

A Didit nem adja ki szorításából Peking, viszont ezt a cégcsoport részvényei bánták. Miután a hét közepén a kínai hatóságok bejelentették, hogy nyomozást indítanak a cégcsoport ellen az említett adatvédelmi indokokra hivatkozva, a Didi részvényei 20 százalékot estek. De a kínai kibervédelem még ennél is továbbment, és megtiltotta a személyszállító szolgáltató, valamint a cégcsoporthoz tartozó másik 25 applikáció letöltését, hogy kevesebb adat kerüljön a már Amerikában listázott cég birtokába.