Kétmillió eurót nyúlt le az Amazon felhasználóitól a nemzetközi banda

2021.07.15. 19:22

Kiberbűnözéssel, csalással, kábítószer-kereskedelemmel és pénzmosással foglalkozó nemzetközi bűnszervezet felszámolásában vesz részt a Készenléti Rendőrség a görög és román hatóságokkal együttműködve – közölte a rendőrség. Az iroda az elmúlt hónapokban az Operation Wall Street kódnevű nyomozás részese volt. A műveletet a Délkelet-európai Bűnüldözési Központ koordinálta.

A bűnözők a bűncselekményekből származó bevételeik tisztára mosása érdekében hamis okmányokkal legalább kétszáz bankszámlát nyitottak Magyarországon és több száz számlát vezettek Spanyolországban, Lengyelországban, Németországban és Hollandiában. Ezeken a számlákon keresztül mozgatták a bűncselekményekből származó kétmillió eurós vagyont.

Július 7-én összehangolt akció keretében, egyszerre 29 helyszínen végeztek házkutatásokat Romániában és Görögországban, ahol 220 ezer euró készpénzt, bankkártyákat, mobiltelefonokat, laptopokat és luxusautókat foglaltak le a nyomozók. Olyan bizonyítékokat is lefoglaltak, amelyek bizonyítják, hogy az elkövetők adathalász módszerekkel szerezték meg az Amazon platformot használó felhasználók adatait. Hozzáfértek az online áruházhoz tartozó felhasználói fiókokhoz, majd ott átírták a platformhoz tartozó számlaszámokat a bűnszervezet által használtakra. Ezzel a sértettek átutalásai nem az Amazon, hanem a bűnszervezet számláira kerültek.

A nemzetközi bűnszervezet elleni nyomozás  elsősorban az igen kiterjedt, több országot érintő tevékenysége miatt  továbbra is folyamatban van. Magyar részről a KR NNI Vagyon-visszaszerzési Hivatal folyamatosan segíti a munkát.