Harcjárműveket tesztelnek Zalában

2021.07.15. 17:54

Átadták a harcjárműveket gyártó Rheinmetall Hungary Zrt. tesztpályájának első ütemét Zalaegerszegen. Korábban már írtunk arról, hogy a német cég nagy kaliberű lőszereket és aknavető gránátokat is gyárt majd Magyarországon.

Az innovációs és technológiai miniszter azt mondta: Magyarország a járműipari csúcstechnológiák bevezetése után a magasabb technológiai szintet képviselő hadiipart is képes teremteni. Palkovics László hozzáfűzte: az önálló védelmi ipari kutatás-fejlesztés és innovációs rendszer kialakítása versenyképes befektetés – számolt be az MTI.

Kapcsolódó

Alapkőletétel Zalaegerszegen: tovább bővül a magyar hadiipar

Nagykaliberű lőszerek és aknavető gránátok gyártását, sőt kutatás-fejlesztési tevékenységét is hozza a Rheinmetall.

A miniszter szerint a hozzáadott értéket termelő iparágak létrehozása új munkahelyeket teremt, és javítja az ország innovációs képességeit. Jelezte: a hadiipari gyártásba beszállítóként bevonják a kkv-szektort, az innovációba pedig a magyar egyetemeket, ennek támogatására szolgál az új befektetési alap.

A rendelkezésre álló 50 milliárd forintból az iparághoz csatlakozó cégeket  támogatják.

A már épülő Védelmi Innovációs Kutatóintézet saját kutatásokat végez majd, és felügyeli az állam által finanszírozott védelmi ipari kutatásokat. A tesztpálya mellett épülő, Lynx gyalogsági harcjárműveket gyártó üzemet várhatóan 2023-ban adják át.