Nincs elég málna, aligha lesz olcsóbb

2021.07.17. 21:22

Valószínűleg már nem lesz olcsóbb a kilónként jelenleg három-négyezer forintba kerülő málna. Mivel a hazai termesztés jelentősen visszaesett, már a belföldi fogyasztásra sem elegendő a termés – mondta az InfoRádiónak Hunyadi István, a Fruitveb – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

Magyarországon 27 ezer tonna málna termett az 1990-es években, ma viszont már csak alig ezer tonnát tudnak a termelők leszedni évente, kevesebb mint 200 hektár területen. Hunyadi István elmondta:

A KLIMATIKUS VÁLTOZÁSOK NEM TESZIK LEHETŐVÉ, HOGY RENTÁBILISEN LEHESSEN DOLGOZNI A HAZÁNKBAN HASZNÁLT FAJTÁKKAL, MIVEL A MÁLNA HIDEGEBB ÉGHAJLATRA VALÓ GYÜMÖLCS.

Ráadásul a málna nem szereti a nagyon meleg periódusokat. A szakember hozzátette: a betakarítási feladatok elvégzéséhez is egyre  nehezebb megtalálni a  megfelelő minőségű és mennyiségű munkást. 

Hunyadi István nem tartja elképzelhetőnek, hogy a jövőben teljesen megszűnjön a málnatermesztés Magyarországon, de annak a lehetőségét sem zárja ki, hogy az itthon megtermelt mennyiség tovább csökkenjen.

Az új termesztéstechnológia, illetve a fólia alatt termelt málnával próbálkozó termesztők életben tarthatják a termelést – vélekedett. A málnákat csak 125 vagy 240 grammos kiszerelésben értékesítik, miután a kilónkénti árak három-négyezer forint körül mozognak.

Az ügyvezető újabb jelentős áremelkedésre nem számít, mivel létezik lélektani határ, ami felett nem lehet értékesíteni a gyümölcsöt. Azt viszont biztosra veszi, hogy a mostani árszint megmarad, és nem lesz olcsóbb a málna.

A Magyarországon megtermelt málna nem fedezi a hazai igényeket, ezért a magyar boltokba Chiléből, Peruból, Olaszországból vagy éppen Spanyolországból érkező termékek kerülnek.