Csúcson a benzinár

GettyImages-1324025343
2021.07.18. 17:14
Történelmi csúcsra drágult a benzin a héten, körvonalazódik, hogyan válik szét az állami és a magánegészségügyi ellátás a nőgyógyászatban, a víziközmű-társaságok egy része pedig külső segítség nélkül nem húzza ki a választásokig. Fordulat a harmadik oltások kérdésében, hétfő óta pedig egy kkv-s pályázat is borzolta a kedélyeket. A forint két hónapja nem volt ilyen gyenge. Heti összefoglaló.

Történelmi csúcson a benzinár

A szerdai áremeléssel történelmi csúcsra drágultak az üzemanyagok. Ráadásul a koronavírus okozta pandémia miatt a jelenlegi árak a tavalyiakhoz képest még mellbevágóbbak. Ha nem történik egy kisebb csoda az olajpiacon, vagy nem táltosodik meg a forint, akkor további áremelkedés jöhet.

Üzemanyagárak alakulása az elmúlt években
Infogram

Ritkán van ilyen: belátták, hogy hibáztak, gyorsan korrigáltak

Kiírtak egy pályázatot, jelentkeztek sokan, aztán volt egy kis gikszer. Majd másnap még egy. Sokan már botrányt kiáltottak, de úgy fest, pár napon belül úrrá lett a helyzeten a kiíró, és mindenki elégedetten dőlhet hátra. Win-win?

Az ellátásbiztonságot veszélyezteti a vízművek mélyülő válsága

A víziközmű-társaságok több mint felét megrengette a rezsicsökkentés, lesznek cégek, amelyek külső segítség nélkül nem húzzák ki a választásokig. Az áramár 30–50 százalékos drágulása lehet az utolsó csepp.

Egészségügy

Talpon marad az állami nőgyógyászat?

Már körvonalazódik, hogy az eddig ezer szállal egymásba fonódott állami és magánegészségügyi ellátás hogyan válik szét, legalábbis a nőgyógyászat egyik fontos területe jól mutatja, hogyan muzsikál a március óta életbe lépett, új egészségügyi szolgálati jogviszony.

Védi vagy sem az időseket a Sinopharm vakcinája?

Nagy fordulat Orbán Viktor péntek reggeli bejelentése az engedélyezett harmadik oltásról, miután a Semmelweis Egyetem a hét elején is azt állította, hogy teljes védelmet nyújt mind az öt itthon használt vakcina. Miközben az Indexnek nyilatkozó akadémikus és csapata már jó ideje jelzi a döntéshozóknak, hogy az ő adataik alapján az idős korosztályt kevésbé védi a Sinopharm.

Mostantól még több életet ment a mentőszolgálat

A mesterséges intelligenciának és egy magyar cég fejlesztésének köszönhetően a mentőszolgálat munkatársai már a baleset előtt tudni fogják, hogy az hamarosan be fog következni.

Kevés férfiasabb van annál, mint nyíltan felvállalni a rákot

21 évesen diagnosztizálták rosszindulatú heredaganattal, a Kékgolyó utcai onkológiáról ingázott fél éven át a Műszaki Egyetemre, mert minden álma az volt, hogy mérnök lehessen. Most a kemoterápia máig ható szövődménybetegségére fejleszt saját orvosi innovációt, maratont fut, könyvet írt, közösséget szervez. Ismerjék meg Thuróczy Berci élni akarásának nem mindennapi történetét!

Minden más

A járvány hétköznapi hősei nem rohamozták meg az éttermeket

Lassan kap lendületet a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara éttermeket támogató akciója. Egyelőre még lassan fogy a meghirdetett, 50 millió forintos támogatási keret, de folyamatos a vállalkozói érdeklődés a június 18. óta elérhető #újranyitvaBP pályázatunkon – közölte az Index érdeklődésére a BKIK.

Zártkertje van? Erről tudnia kell!

A zártkertek agrárhasznosítását segítenék a duplájára emelt, útépítésre, villamosításra, vadkárelhárításra fordítható támogatásból. Az önkormányzatok 5 milliárd forintos keretre pályázhatnak.

Az ősszel még magasabb lehet az infláció

A Raiffeisen elemzői 6 százalékos növekedést és éves átlagban 4,7 százalékos inflációt várnak a magyar gazdaságtól 2021-ben. Az Egyesült Államokban évtizedek óta nem látott növekedés jöhet, míg az euróövezetben az első két negyedév makroadatai a vártnál kedvezőbben alakultak, így igen jók a világgazdasági kilátások, köszönhetően elsősorban a vártnál gyorsabb nyitásnak.

Minél sokszínűbb egy vállalat, annál vonzóbb a munkaerőpiacon

A pandémiás időszak ellenére eredményes évet zárt a Shell Hungary. A cég elnöke, Solti Andrea az Indexnek elmondta, hogy a koronavírus-járvány alatt bevezetett intézkedésekből többet is megtartanak. A HBLF új vezetője beszélt arról is, miért fontos, hogy minél több nő kerüljön a cégek vezetőségébe. Az Index cégvezetőket bemutató sorozatának következő része.

Forint és tőzsde

Hétfőn még jellemzően 355,5 környékén mozgott a forint az euróval szemben, kedden még járt 355 körül is, azonban utána folyamatosan gyengült a héten a magyar fizetőeszköz, pénteken járt 360 felett is, végül 359,5 körül zárta a hetet az euróval szemben. Egyébként legutóbb több mint két hónapja, május első felében volt ilyen gyenge a forint az euróval szemben. Péntek este egy svájci frank 331, míg egy dollár 304 forintot ért.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,32 százalékkal 48 003,25 pontra csökkent a pénteki zárásra. Az összforgalom 37,936 milliárd forint volt a múlt heti 30,201 milliárd forint után. A vezető részvények vegyesen teljesítettek:

  • a Magyar Telekom 1,07 százalékkal 426 forintra erősödött,
  • a MOL 0,67 százalékkal 2394 forintig erősödött,
  • az OTP 0,83 százalékot gyengült, árfolyama 16 050 forintra esett,
  • a Richter 1,33 százalékot vesztett az értékéből, a részvények árfolyama 8160 forintra csökkent a hét végére.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 2,04 százalékkal, vagyis 78,32 ponttal nőtt 1,659 milliárd forintos forgalomban.

Ezek is a héten történtek:

  • Nyugdíjemelésről beszélt Varga Mihály: a pénzügyminiszter egy interjúban azt mondta, hogy ha az éves infláció magasabb lesz 3,6 százaléknál – ez igencsak valószínű –, akkor novemberben újabb nyugdíjemelés jöhet.
  • A kormány vételi szándéka valós, maradna befektető a Budapest Airport tulaja: megerősítette a magyar kormány nem kötelező vételi ajánlatának megtételét a Budapest Airport legnagyobb tulajdonosa, az AviAlliance, ám azt is megjegyezte, reméli, hogy továbbra is befektetői pozícióban marad a budapesti repülőtéren.
  • 184 millió doboznyi gyógyszert faltunk föl: a Magyar Gyógyszerészi Kamara adatai alapján a vényköteles gyógyszerek dobozszám szerinti forgalma mintegy 2 százalékkal volt magasabb 2020-ban az előző évinél.
  • Olcsóbb bankszámlákat akar a jegybank: egyértelmű elvárásokat fogalmaztak meg a bankszámlák árazásával kapcsolatban és az újabb pénzügyi digitalizáció elősegítése érdekében.
  • Fővárosi cégnél vizsgálódik a GVH: a versenyhivatal kartellgyanú miatt vizsgálja a BKV hajóüzemeltetési közbeszerzését.
  • Szijjártó Péter 52,5 milliárdos beruházást jelentett be: tovább fejleszti maklári üzemét a Bosch Automotive Steering Kft.
  • Termőföldek felvásárlásába kezd a kormány a régióban: magántőkealap létrehozásáról döntött a kormány azzal céllal, hogy termőföldet vásároljon a közép-kelet-európai régióban.

(Borítókép: Perez Meca / Europa Press News / Getty Images Hungary)