Jönnek a ponthatárok, beindul az albérletpiac

2021.07.19. 14:28

Több alapvető változás ment végbe az országos albérletpiacon, ahol a főszezon csütörtökön indul majd be a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után. Budapesten szolidan ugyan, de megfizethetőbb bérleti díjakkal kanyarodik rá a főszezonra az országos albérletpiac – derül ki az Ingatlan.com összesítéséből.

A most közölt országos adatok szerint összességében 3 százalékkal nőtt az előző évihez képest az albérletek iránti érdeklődés, a kereslet növekedése főképp a fővároson kívül volt tapasztalható, ugyanis 13 százalékkal többen kerestek albérletet.

Több változás is történt az országos albérletpiacon a járvány magyarországi megjelenése óta eltelt időszakban. Az egyik leglényegesebb tényező, hogy a budapesti albérletpiachoz képest a fővároson kívüli térségekben, különösen a nagy egyetemvárosokban tapasztalható nagyon komoly élénkülés

– mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Azt is hozzátette: többéves távlatban is látványos a fővároson kívüli piac felértékelődése, az öt évvel ezelőttihez képest ugyanis a triplájára nőtt az érdeklődések száma, szemben az országos kereslet duplázásával. 

A fővárosban 150 ezerről 140 ezer forintra csökkent az átlagos albérletek bérleti díja, az átlagos méret pedig 55-ről 53 négyzetméterre csökkent. Érdekesség az is, hogy Budapesten majdnem minden kerületben csökkentek az árak, az egyedüli kivételt a XXIII. kerület jelenti. Itt ugyanis az átlagár 100 ezer forintról 130 ezerre emelkedett.

A főváros korábban legalacsonyabb bérleti díjait vélhetően a drágább albérletekből kiköltözők hajthatták fel. 

A vidéki városokban inkább stagnálás tapasztalható, az átlagárak csak némileg emelkedtek. Az egyetemvárosok összevetésében Debrecenben nem volt változás (110 ezer forint),

ellenben Szegeden az átlagár 110-ről 100 ezer forintra csökkent. Pécsett mindössze 4 ezer forinttal emelkedtek az árak, összesen 99 ezer forintra. 

Veszprém és Tatabánya a maguk 120 ezer forintba kerülő átlagos albérletárukkal a legdrágább vidéki városnak számítanak.   • Tippek
  • Lakáshitel