Matolcsy György: a térségben a magyar válságkezelési források a szerkezetükben is a legjobbak

2021.07.19. 19:45

A jegybankelnök szerint a magyar gazdaság idén a második negyedévében újraindult, s ez év végéig el fogja érni a 2019. év végi teljesítményét. Matolcsy György úgy véli, különösen fontos a költségvetési egyensúly három százalék alatti értékének, a tartósan és érzékelhetően csökkenő államadósság-rátának és a piaci egyensúlynak (három százalék körüli infláció) a helyreállítása.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Magyar Nemzetben megjelent írásában hangsúlyozta: ha csak a reálgazdaság teljesítménye áll helyre, az egyensúly pedig nem, akkor csupán részleges a helyreállítás. Szerinte már látszik, hogy az új évtizedben minden más lesz, a 2020-as évek gazdasági felzárkózásának a képletét újra kell építeni.

Magyarországon a GDP 30 százalékát éri el a válságkezelésre felhasznált források mértéke, ha a hitelmoratóriumot is beleszámítják. Az pedig 10 százalék

– írta az MNB elnöke.

Kapcsolódó

Matolcsy György: Hiba volt elfogadni a jövő évi költségvetést

Egyre nagyobb a Pénzügyminisztérium és a jegybank közti ellentét.

Matolcsy György úgy látja, a térségben a magyar források nem csupán mennyiségben a legnagyobbak, hanem a szerkezetükben is a legjobbak. A válságkezelésre használt teljes összeg kétharmada jegybanki forrás.

Megjegyezte: jelentős a családok pénzügyi vagyona, magas az államadósság belső finanszírozása, sikeres a külföldi tőkevonzás. Teendőként jelölte meg például az államadósság-ráta folyamatos csökkentését, a bankrendszer erőteljesebb szerepvállalását is.