Meddig tart ki az otthonteremtési program lendülete?

2021.07.20. 10:56
Az otthonteremtési programok előrehaladtával egyre szűkül azoknak a köre, akik igénybe tudják venni a támogatásokat, ami megtorpanáshoz vezethet az ingatlanpiacon.

Az Index megkérdezett egy ingatlanszakértőt, csökkent-e a roham a kedvezményekkel megvásárolható lakásokért. A GDN Ingatlanhálózat alapítója szerint sokan nyitottak a támogatásokra, de egyre kevesebben vannak, akik jogosultak rá, emiatt várhatóan lesz egy visszaesés az otthonteremtési program segítségével ingatlanhoz jutók számában.

Azt tapasztaljuk, hogy van egy réteg, amely már egy híradóban hallott kormánybejelentés után rohan a pénzintézetekhez. Ez a piacnak egy kis szegmense, de talán ők járnak a legjobban azzal, hogy időben lépnek

– mondta Gadanecz Zoltán, aki úgy látja, hogy a lakástámogatások terén újabb kormányzati lépésekre lehet számítani.

Az államnak az az érdeke, hogy megmozgassa az egész országot, szeretnék, ha az emberek meg mernék forgatni a pénzüket. Ha kifizetik az asztalost, a festőt, akkor a szakemberek később máshol elköltik a befolyt összeget. Az egész program a fogyasztást serkenti, rendkívüli gazdaságélénkítő hatása van, tehát nem életszerű, hogy egyszer csak átmenet nélkül behúzzák a féket 

– vélekedett a szakértő. Gadanecz szerint a megtorpanást ellensúlyozva természetes árfenntartást eredményez a piacon, hogy a kedvezményekkel megvett otthonokat nem fogják áron alul értékesíteni tulajdonosaik. Ha valamilyen negatív hatás miatt kevésbé lenne szükség az ingatlanokra, lehet visszaesés, de a piacon reménykeltő a hangulat, ezért ennek kicsi a valószínűsége – tette hozzá.