Óriás kötvénykibocsátásból bővíti kapacitásait a Hell Energy

2021.07.20. 15:28
Közel 80 milliárdot költenének.

Mintegy 79,5 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházásra készül 2021-2023 között a Hell Energy – vette észre a Forbes a Budapesti Értéktőzsde honlapján a társaság bejelentését. A megvalósításhoz szükséges összeghez a tervek szerint 67 milliárd forint erejéig a Magyar Nemzeti Bank által indított Növekedési Kötvényprogram keretében tervezett kötvénykibocsátással jutnának hozzá. 

A magyar állam persze nemcsak ezzel segít, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a gazdaságújraindítási operatív törzs ülése előtt jelentette be még július 2-án, hogy a kormány már jóváhagyta 17 infrastrukturális nagyberuházás támogatását és felgyorsítását, többek között a szikszói ipari park olyan mértékű fejlesztését is, amely lehetővé teszi, hogy újabb beruházásokat tudjon fogadni. 

A portál emlékeztet arra, hogy a Hell már túl van egy sikeres, 28,5 milliárd forintos NKP-s kötvénykibocsátáson, amely keretében befolyt összegből 2019 óta egy kapacitásbővítés mellett megvalósították a tejalapú italcsalád, a Hell Energy Coffee gyártásának beindítását. 

Az NKP nemrég lett kétéves, a programot azzal a céllal indította az MNB, hogy növelje a vállalati kötvények piacának likviditását, és a hazai közép- és nagyvállalatok ne csak bankhiteleket vegyenek igénybe. A program keretében a jegybank legalább B+ minősítésű, minimum 1 milliárd forint kibocsátási volumenű kötvényeket vásárol, nem közvállalatok esetén az MNB vásárlásainak aránya nem haladhatja meg az 50 százalékot az elsődleges piacon (másodpiaci vásárlásokkal ez 70 százalék is lehet). A keretösszeg eredetileg 450 milliárd forint volt, ezt több lépcsőben 1150 milliárdra emelték, a covid miatt pedig 2021 márciusában a futamidőt is megemelték, 20-ról 30 évre.