Ha hibás a számla, ugrik az otthonfelújítási támogatás

2021.07.23. 06:13

Elveszíthetik az otthonfelújítási támogatást az ügyfelek, ha nem megfelelő számlával rendelkeznek – közölte a Deloitte nemzetközi tanácsadó az MTI-n keresztül. A januárban bevezetett otthonfelújítási támogatás igénybevételének egyik sarokköve, hogy az elvégzett építési vagy szerelési tevékenységről számlával kell rendelkezni, ez a szürkegazdaság visszaszorítását szolgálja.

Kapcsolódó

Novák Katalin: Így kell értelmezni az 50-50 százalékot az otthonfelújítási támogatásnál

További kínzó kérdésekre kaptunk választ. Ha valaki már felvette a csokot, akkor is jár? Mikor kapják meg az igénylők az összeget? Idei számla is elszámolható?

A támogatás bevezetése új helyzetet teremtett mind az építőipari szolgáltatást nyújtók, mind pedig a megrendelők oldalán. Korábban ugyanis, ha az adott munka összege nem érte el a 900 ezer forintot, és a magánszemély sem kérte kifejezetten a számla kiállítását (készpénzes volt a fizetés), úgy a szolgáltatást nyújtó nyugta kiállításával is bizonylatolhatta az ügyletet.

Támogatás igénybevételéhez ugyanakkor mindenképp szükséges az áfatörvény szerint kiállított számla, ezért a magánszemélyek oldalán is jelentősen megnőtt a számlaadásra vonatkozó igény.

Ez mind a szolgáltatást nyújtók, mind pedig a megrendelők oldalán megváltozott adminisztrációs folyamatot igényel, amin végső soron sok pénz múlhat – figyelmeztetnek.

Ha a szakipari munkát elvégző cég külföldi, akkor rendelkeznie kell magyar adószámmal is, amelyet a számlán is fel kell tüntetni.