Itt a NAV új Jolly Jokere: az OSS

2021.07.26. 16:55

Új kérelem benyújtásával bármikor be lehet jelentkezni az egyablakos ügyintézésbe, az OSS-be a NAV-nál. Ez a rendszer azoknak a vállalkozásoknak egyszerűsíti az ügyintézést, amelyek az Európai Unión belül nem adóalanyoknak értékesítenek árucikkeket vagy nyújtanak szolgáltatásokat, például az interneten keresztül.

Kapcsolódó

Új időszámítás kezdődik a NAV-nál

Április 1-jétől minden számla rögtön befut a központi rendszerbe.

Az egyablakos rendszer a tagállamonként párhuzamosan jelentkező adózói feladatokat egyetlen lépésbe vonja össze.

A 150 euró belső értéket meg nem haladó, unión kívülről, küldeményként továbbított termékek távértékesítését végzők a fogyasztás tagállamában keletkező adókötelezettségüket egyablakos ügyintézéssel, az OSS import sémájában, vagyis az import egyablakos rendszerben (IOSS) teljesíthetik, írta a Novekedes.hu.

A NAV a fogyasztási tagállamokba továbbítja a Magyarországon regisztráló adózók bevallásait és befizetéseit, mentesítve az adózót az alól, hogy egyenként kelljen ezeket lebonyolítania.

Az adófizetési kötelezettség abban a tagállamban vetődik fel, ahol a terméket a vevőnek kiszolgáltatják (rendeltetés tagállama), ezért a rendszer alkalmazásakor, termékimport címén nem kell adót fizetni a szabad forgalomba helyezés államában. Az OSS-ba folyamatosan lehet regisztrálni, a regisztrációnak nincs határideje.  • Hírek
  • Bankszámla