Betiltaná a cigarettát a világ legnagyobb dohánygyártója az Egyesült Királyságban

2021.07.26. 09:25

Nagy-Britanniában két évtizeden belül betiltatná a cigarettákat a világ legnagyobb dohánygyártója, a Philip Morris International.

A cég vezérigazgatója, Jacek Olczak azt ajánlotta az Egyesült Királyság Kormányának, tíz éven belül tiltsák be teljesen a cigarettázást, mert

minél előbb megtörténik a dohányzás betiltása, annál jobb mindenkinek

 – írja a The Guardian.

Jacek Olczak elmondta; a cége el tud képzelni egy olyan világot, amelyben tiltott a cigaretta. Ennek érdekében a britek hasonlóan viszonyulhatnának a hagyományos dohánytermékekhez, mint a benzines autókhoz, amelyek értékesítését a tervek szerint 2030-ban állítják le.

Jacek Olczak egyébként az első lengyel, aki egy globális vállalat vezérigazgatói székét tölti be.

Az első blikkre öngyilkosnak tűnő gazdasági döntés természetesen alaposan átgondolt.  Többek között az IQOS nevű termék is a Philip Morrisé. Az IQOS füstmentes technológiája segítségével elvileg úgy okoz dohányzásélményt, hogy jóval kevésbé alakulnak ki a dohányosokra jellemző betegségek. De vádolták már képmutatással a céget azért is, mert egymilliárd dollárért megvásárol egy asztmásoknak szánt inhaláló készülékeket gyártó cégbe, a brit Vecturába.

Arra nem tér ki a cikk, hogy a Philip Morrisnak és a hasonló cégeknek bőven elég csak Európában és Észak-Amerikában eljátszani az egészségbarát cég imázsát: a dohánylobbi eközben több szegény afrikai országban is nagy erőkkel próbálja megakadályozni a sokszor a már a legfiatalabb gyerekek között is jellemző dohányzást visszaszorító törvényeket – jegyzi meg a hvg.hu.