Valóban természetes alapanyagokból áll a kozmetikumok túlnyomó többsége

2021.07.27. 09:45

Csaknem nyolcvanféle kozmetikumból eddig mindössze egy gyártója nem tudta hitelt érdemlően igazolni, hogy terméke valóban természetes lenne.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt országos fogyasztóvédelmi ellenőrzés szerint a „natúr”, a „bio” vagy a „vegán” megjelölések többnyire joggal szerepelnek az arckrémek csomagolásán – olvasható az ITM Indexnek megküldött közleményében.

Kapcsolódó

Nagyobb hatalmat kap a fogyasztóvédelem

A teljes ellátási láncon ellenőrizhetnek, bemehetnek a gyárakba, raktárakba megnézni a készleteket.

A tárca szerint egyre több környezet- és egészségtudatos vásárló részesíti előnyben a natúr- és biokozmetikai termékeket is, amelyekből a kereslethez igazodva folyamatosan szélesedő kínálat érhető el az üzletekben. A „zöld” termékek iránti fogyasztói igény megnövekedése elvben magával vonhatná a környezetvédelemmel összefüggő túlzó, hamis, megtévesztő állítások elszaporodását.

A fogyasztóvédelmi hatóság a gyártótól, tanúsítótól bekérte az adott termék minősítő tanúsítványát vagy egyéb igazoló dokumentumát, áttekintette a tanúsítók honlapján közzétett információkat. A vállalkozások a május-júniusi ellenőrzés tapasztalatai szerint tisztességesen járnak el, az árucikkeik természetes összetevőire, környezetkímélő előállításáról szóló tájékoztatásuk valós.