Élelmiszerárak: lesz ez még rosszabb is

2021.07.28. 18:24

A nyersanyagok drágulása nem épült még be teljesen az agrárpiaci értékesítési árakba. A Takarékbank Agrár Üzletágának szakértői is arra számítanak, hogy az élelmiszerárak a következő egy évben tovább emelkednek, S többéves növekedési ciklusra kell felkészülni.  A globalizáció miatt az élelmiszerek a korábbinál jobban kitettek a világpiaci nyersanyagárak változásának.

A Takarék AgrárTrend Index értéke 32,1 pontra emelkedett 2021 második negyedévében a 48 pontos skálán, ami 0,1 ponttal magasabb az előzőnél, írta a Napi.hu. A Takarékbank bizalmi indexe már az ötödik egymás követő negyedévben javult folyamatosan, ezzel együtt is elmarad azonban a 35-ös értékű semleges növekedési szinttől, ami évi 5-7 százalékos kibocsátásnövekedési pályát feltételez az élelmiszer-gazdaságban. Alapvető bizonytalansági faktor a koronavírus-járvány.

Kapcsolódó

Komoly fejlesztés jöhet az élelmiszeriparban

Az elmúlt 5 évben megduplázódott a bioterületek mérete.

Az aratás az őszi vetésű növényeknél rendben halad, árpából kifejezetten jó termés várható, és a búza eddigi terméseredményi is biztatóak Magyarországon. A júniusi aszályos időszak miatt a kukorica termésben a piac visszaesésre számít.  Számottevő javulást mutat a baromfihús-termékpálya, a bizalmi indexe egy év alatt 50 százalékkal ugrott meg. Ennek oka, hogy a lengyelországi madárinfluenza-helyzet miatt Európában a csirkehús kereslet nőtt, ez pedig a termelői és a feldolgozói árak emelkedéséhez vezetett.