Drága, és kifogyott most már a tégla is

GettyImages-503448098
2021.07.29. 17:16

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított vizsgálatot indított a kerámia falazóelemek hazai piacán. Mint az MTI írja, a vizsgálatra azért került sor, mert az utóbbi időben egyre több bejelentés, panasz érkezik a hatóságokhoz, leginkább az árak drasztikus emelkedése miatt.

A visszajelzések alapján a legtöbb probléma a tégla-, áthidaló és válaszfaltermékek beszerzésekor adódik. Az szintén nem kevés fejfájást okoz a vásárlóknak, hogy kifogytak a készletek, vagy nincs kellő választék, pusztán egy gyártó termékeit lehet megvásárolni.

Éppen ezért a GVH szerdai vizsgálata abból állt, hogy a tégla- és egyéb falazóelemeket gyártó, valamint építőanyag-nagykereskedő cégeknél folytattak helyszíni kutatást a hivatal szakemberei. Amit ekkor többek között vizsgáltak, az:

  • a versenyviszonyok elemzése,
  • a piaci kínálat,
  • a piaci szereplők szabta egyes üzleti feltételek
  • és maguk az árak.

A vizsgálat eredményeit a hatóság hamarosan jelentésben összegzi.

Vizsgálati csoporttal a drágulás nyomában

Az ügy előzménye, hogy a GVH június második felében külön vizsgálói csoportot hozott létre, hogy kiderítse az építőipari alapanyagok drágulásának okát.

A szervezet tevékenysége kiterjed a kartellgyanús tevékenységekről szóló panaszok vizsgálatára, mivel indoklásuk alapján bizonyos alapanyagok piacát kevés eladó uralja, így ők könnyebben megtehetik, hogy a versenyhelyzetben jellemző áraknál drágábban értékesítik termékeiket.

Intézkedésre ad okot, ha az árak a költségeket tisztességtelen mértékben meghaladják, vagy az érintettek egymással egyeztetve alakítják ki azokat – tették hozzá.

Azt pedig még június elején Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója egy építőipari konferencián jelentette ki, hogy a külföldi építőanyag-gyártó cégek visszaélnek erőfölényükkel. Nagy Márton szerint Magyarországon az elmúlt években sokkal nagyobb mértékben emelkedtek az árak, mint Európában.

(Borítókép: Simon Dawson / Bloomberg / Getty Images)

x  • Hírek
  • Hitelkártya