Kilőtt a lakásépítési kedv, több mint húszezer lakás épülhet az idén

2021.07.30. 13:24

Ahogy várható volt, jelentősen megugrott a hazai lakásépítési lendület, továbbá az árak is emelkedtek a kínálati piacon, köszönhetően elsősorban az ötszázalékos kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetésének – írja friss elemzésében az Ingatlan.com. Az ingatlanhirdetési portál mindezt több mint kilencezer hirdetés számaiból, valamint a hivatalos KSH-adatokból kiindulva állapította meg. 

Az elemzés szerint január és június vége között több mint 15 ezer lakásépítési engedélyt adtak ki Magyarországon, 22 százalékkal többet, mint tavaly az év ugyanezen időszakában.

A lakásépítési kedv felfutása az ötszázalékos kedvezményes lakásépítési áfa idei újbóli bevezetésével, valamint a járványhatás miatti múlt évi alacsony bázisadatokkal magyarázható

– mondta el Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette, a lakóingatlan-átadások száma is nőtt, az első félévben majdnem tízezer lakóingatlant adtak át, ez pedig 13 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, 2019 és 2018 azonos időszakához képest pedig egyaránt ötven százalék feletti emelkedést jelent.

Ez a növekedés pedig arra utal, hogy sok, a korábbi években megkezdett lakóingatlan-építés az év első felében fejeződött be.

Különösen a fővárosban volt látványos az emelkedés, Budapesten ugyanis 273 százalékkal nőtt az átadások száma, azaz több mint 4500 lakóingatlant vehettek használatba a tulajdonosok.

A legfrissebb számok alapján pedig elmondható, hogy a lakásépítések növekvő pályára álltak, így az idén bőven több mint húszezer új lakás átadása várható

– összegezte az adatokból levonható tanulságokat Balogh László.

Ez van, elszálltak a lakásárak

Az átadások és az építési engedélyek számának masszív növekedése mellett az eladásra kínált új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára is jelentősen emelkedett.

Budapesten januárban 875 ezer forint volt, míg június végén 923 ezer forintot tett ki, ez pedig 5,5 százalékos áremelkedésnek felel meg hat hónap alatt.

Júliusban a budai oldalon az I., a II. és a XII., a pestin az V., a VI. és a VII. kerületben bőven egymillió forint felett volt a négyzetméterár a kínálati piacon. Emellett több városrész, például a VIII., a XI. és a XIII. kerület is már súrolja az egymilliós árszintet.

A fővároson kívüli piacon is komoly áremelkedés látható – mutatják az ingatlan.com adatai.

A megyeszékhelyek összesített adatai szerint az átlagos négyzetméterár közel 13 százalékkal, 605 ezer forintra nőtt, de a különböző városok között nagy a szórás.

Néhány példa:

  • Debrecenben 12 százalékos volt a drágulás az első félévben, így júliusban már meghaladta a hétszázezer forintot az átlagos négyzetméterár az új lakóingatlanok esetében.
  • Győrben 11 százalékos emelkedés eredményeként 555 ezer forintra nőtt.
  • Nyíregyházán 420 ezer forintos négyzetméteráron szerepeltek az új lakóingatlanok, ami viszont stagnálásnak felel meg a januári szinttel összevetve.

Balogh László úgy véli, a jelentős drágulás részben az építőanyagok árának emelkedésével magyarázható, amelyek a későbbiekben is jelentős áremelkedést okozhatnak az idén és jövőre átadandó lakások esetében.

Az építőanyagárak drágulásáról és annak összefüggésiről korábban az Index is több alkalommal beszámolt, többek között itt, illetve ebben és ebben a cikkben.  • Hírek
  • Megtakarítás