Nagyot ment a héten a bitcoin

2021.07.31. 15:14
Egyetlen hét alatt több mint 20 százalékot erősödött a legnagyobb kriptodeviza, így újra 40 ezer dollár felett jár a bitcoin árfolyama.

Az elmúlt héten a bitcoin árfolyama 23 százalékkal erősödött a Coinmarketcap adatai szerint, de a többi vezető kriptodeviza is szép hetet zárt. A második legnagyobb, a 17,7 százalékos piaci részesedéssel bíró ethereum 14 százalékot erősödött egy hét alatt. Mivel ez a két kriptodeviza adja a piac közel kétharmadát – a bitcoin dominanciája 48 százalék –, így

az egész kriptopiac is erős héten van túl, ugyanis a teljes piaci kapitalizáció jelenleg ismét meghaladja az 1600 milliárd dollárt,

amire legutóbb június közepén volt példa.

A héten a bitcoin átlépett egy fontos szintet is, újra 40 ezer dollár felett jár az árfolyama. Már hétfőn átlépte ezt a lélektani határt – igaz, utána újra aláment –, köszönhetően azoknak a híreknek, miszerint állítólag az Amazon gondolkodik azon, hogy elfogadja fizetőeszközként majd a bitcoint. Jelenleg a bitcoin árfolyama 41,5 ezer dollár körül mozog. Az ethereum 14 százalékos erősödése pedig azt jelenti, hogy egyetlen ether most 2450 dollárt ért a kriptopiacon.

A nagyobb – piaci kapitalizációjuk alapján az első tízbe sorolható – kriptodevizák közül a ripple ment a legnagyobbat a héten, értéke 23 százalékkal erősödött, jelenleg 75 cent környékén kereskednek vele. 20 százalékot erősödött a polkadot, árfolyama 16 dollár fölé ment, de az uniswap árfolyama is 15 százalékkal 21 dollár fölé emelkedett.

A dogecoin most – legalábbis a többi kriptodevizához képest – kimaradt a nagy raliból: az elmúlt héten összességében 6 százalék körül tudott erősödni, árfolyama 20-21 cent körül mozog – igaz, a héten járt 23 cent felett is.