Óriási növekedést várnak a magyar gazdaságtól Londonban

2021.07.31. 09:17
Stabil kilátással megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings. A hitelminősítő előrejelzése szerint a magyar GDP 6,5 százalékkal nőhet idén.

Változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország devizában fennálló, hosszú lejáratú államadósság-kötelezettségeinek „BBB” szintű, befektetési ajánlású osztályzatát a Fitch Ratings – közölte a nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel. Az MTI beszámolója szerint a Londonban bejelentett döntés indoklásában a Fitch kiemelte:

A „BBB” SZUVERÉN BESOROLÁS TÜKRÖZI A MAGYAR GAZDASÁG ERŐTELJES SZERKEZETI JELZŐSZÁMAIT ÉS A BERUHÁZÁSOK TÁPLÁLTA STABIL NÖVEKEDÉST.

A Fitch szerint a minősítés mérlegeli másrészről a magas államadósságot és a korábbi unortodox szakpolitikai lépéseket is, valamint azt, hogy az utóbbi években romlottak a kormányzati jelzőszámok.

A magyar államadós-osztályzat stabil kilátása ugyanakkor a Fitch azon várakozását tükrözi, hogy fenntartható lesz a magyar gazdaság kilábalási folyamata, és enyhe mértékű költségvetési konszolidáció is várható, amely lehetővé teszi 2021-től az államadósság-ráta lassú csökkenését – hangsúlyozza a hitelminősítő.

Kilábalóban a magyar gazdaság

A Fitch Ratings londoni elemzői kiemelik, hogy a magyar gazdaság már kilábalóban van a koronavírus-világjárvány okozta sokkból, és a növekedést támogató tényezők között szerepel

  • a továbbra is laza költségvetési politika,
  • az ellenállóképesnek bizonyult ipari termelés,
  • a stabil beruházási kilátások, valamint
  • az ugyancsak fellendülőben lévő külső kereslet.

A cég közölte: előrejelzése szerint

a magyar hazai össztermék (GDP) idén 6,5 százalékkal, 2022–2023-ban évi átlagban 4,8 százalékkal növekszik reálértéken számolva.

A hitelminősítő kiemeli, hogy ezek a növekedési ütemek jelentősen meghaladják a magyar gazdaság növekedési potenciálját.

Ez egyébként azt is jelentené, hogy simán meglesz az 5,5 százalékos növekedés. Orbán Viktor miniszterelnök ezt a számot határozta meg korábban, ami ahhoz kell, hogy a gyermeket nevelő szülőknek visszaadják az átlagjövedelem után befizetett személyi jövedelemadót.

A londoni elemzők előrejelzése szerint a GDP-arányos magyar államháztartási deficit idén eléri a 7,0 százalékot, de jövőre 5,7 százalékra, 2023-ban 4,1 százalékra csökken. A cég által a „BBB” kategóriába sorolt államadósok előre jelzett mediándeficitje egyébként 2,9 százalék.

A Fitch a magyar szuverén minősítés gyengeségei között tartja számon a hasonló besorolású társállamokéhoz képest magas bruttó államadósság-rátát, amely a cég adatai szerint tavaly csaknem 15 százalékponttal a hazai össztermék 80,4 százalékára emelkedett. A hitelminősítő előrejelzése szerint a magyar államadósság-ráta 2023 végéig 76 százalékra csökken, vagyis még akkor is jóval a cég listáján „BBB” osztályzattal szereplő államadósok előre jelzett, 59,9 százalékos mediánja felett lesz.

A magas adósságszintből eredő kockázatokat ugyanakkor bizonyos részben enyhíti a kedvező adósságprofil: az államadósságon belül az idei év első felében mindössze 17,7 százalék volt a devizaadósság-hányad. A Fitch kiemeli, hogy a „BBB” besorolású szuverén adósok mediánszintje ugyanebben az időszakban 33,7 százalék volt.

Magyarország az S&P és a Moody’s listáján idén eddig egy-egy felülvizsgálati időponttal szerepelt, a Fitchnek ez volt a második, de ezekben az időpontokban egyik cég sem jelentett be módosításokat. A Fitch magyar szuverén besorolása megegyezik az S&P által Magyarországra megállapított államadós-osztályzattal. A Moody’s Investors Service jelenlegi „Baa3” magyar államadós-besorolása a Fitch Ratings és az S&P módszertanában „BBB mínusz”-nak felel meg, így a Moody’s a másik két hitelminősítőnél egy fokozattal alacsonyabb besorolást tart érvényben Magyarországra.

A Moody’s a magyar szuverén osztályzat második idei felülvizsgálatát szeptember 24-re tűzte ki, az S&P augusztus 13-án vizsgálja másodszor a magyar szuverén minősítést.