Varga Mihály szerint „vicces” Matolcsy György állítása

2021.08.02. 07:43
A jegybankelnök szerint már 2022-ben vissza kellene térni a 3 százalék körüli hiányhoz, a pénzügyminiszter szerint ez megszorításokkal járna.

Az infláció mérséklése érdekében a jegybank már lépett. Az európai bankok közül elsőként jelentett be kamatemelési pályát, van esély tehát arra, hogy az infláció mértéke idén átmenetileg magasabb, jövőre pedig már kisebb mértékű legyen – mondta az ATV-nek adott interjúban Varga Mihály pénzügyminiszter.

Az infláció a legnagyobb veszély

A tárcavezető szerint ha magasabb az infláció mértéke, és az alapkamat szintje is magasabb, akkor

ez meg fog jelenni a hitelek a kamataiban is.

„Most azt kellett mérlegelni a jegybanknak, hogy a gazdaság újraindulása mellett az infláció mértéke mennyire veszélyes. Egyetértek a jegybankkal, hogy a magasabb infláció veszélyt jelenthet” – fogalmazott Varga Mihály.

A pénzügyminiszter jelenleg nagyobb problémának tartja az infláció mértékét, mint az államháztartási hiány korábbi szinthez viszonyított magasabb mértékét. Az államháztartási hiány a konvergenciaprogramok alapján még a régióban is átlagosnak számít. Az újraindítás miatt Varga szerint ez egy természetes állapot, elég lesz megnézni majd az ősszel, Európában elfogadott nemzeti költségvetéseket. „Ezzel ellentétben a magyar infláció mértéke április–május–júniusban a legmagasabb volt az Európai Unióban” – mondta a miniszter.

Matolcsy György szerint az államháztartási hiányt 3 százalék alá kellene vinni már 2022-ben. Varga Mihály szerint „ez hiba lenne, mivel megszorításokkal és a meginduló növekedés lefékezésével járna”.

A költségvetés marad így, ahogy van. Vicces lenne, ha a parlament által június 15-én elfogadott törvényt már júliusban módosítanánk, ami ráadásul még életbe sem lépett, mivel még 2021 van, nem 2022

– fogalmazott az ATV-nek Varga Mihály.  • Hírek
  • Hírek