Rekordbevételt hozott a második negyedév a Richternek

2021.08.03. 12:13

Öt százalék körüli csoport szintű árbevétel-növekedést vár euróban kifejezve a Richter Gedeon Nyrt. az idén, az első negyedévhez képest nem változott a várakozásuk – mondta el Orbán Gábor, a társaság vezérigazgatója a féléves eredményeket értékelő sajtótájékoztatón kedden.

Az MTI tudósítása szerint a Richter-vezér hozzátette, a kiemelt termékekkel kapcsolatos várakozásuk sem változott az előző negyedévhez képest. A gyógyszergyártás bevételeinek növekedése alulról súrolhatja az öt százalékot idén, a nagy- és kiskereskedelem árbevétele ezt meghaladóan nőhet a várakozásaik szerint. Orbán Gábor kiemelte,

rekordot jelent a második negyedéves árbevétel, amely 13,6 százalékkal nőtt, és 155,9 milliárd forint lett.

A Richter árbevétele és nyeresége a második negyedévben felülmúlta az elemzői várakozásokat: a gyógyszeripari vállalat konszolidáltan 28,6 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 11,1 százalékkal kisebb az előző év azonos időszakinál, árbevétele pedig 13,6 százalékos emelkedéssel 155,9 milliárd forint lett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közölt gyorsjelentés szerint.

A Richter részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 9320 forint, a legalacsonyabb 6280 forint volt. Kedden délelőtt 0,84 százalékkal 8415 forintra nőtt az árfolyama.

A Richter további első féléves eredményei: 

  • közel 300 milliárd forint árbevételt ért el a vállalat;
  • mindezt 6,5 százalékos növekedéssel;
  • a gyógyszergyártási szegmens a konszolidált árbevétel több mint 80 százalékát teszi ki;
  • a kiemelt termékek döntő többségének árbevétele emelkedett.

Előretörés a nőgyógyászati piacon

Orbán Gábor az első fél év kiemelt eredményei között említette, hogy az Európai Bizottság elfogadta a Drovelis, egy új, kombinált fogamzásgátló törzskönyvezési kérelmét, ami minden uniós tagállamra érvényes. Júliusban a Ryeqo új, méhmióma elleni készítmény törzskönyvezési kérelmét is elfogadták, így az is minden uniós tagállamban forgalmazható.

Felidézte azt is, hogy június végén a Richter eladta a moldáviai nagy- és kiskereskedelmi tevékenységet bonyolító érdekeltségét.

Az idén 120 éves cég végrehajtotta az első sikeres kötvénykibocsátását is, ennek során 70,2 milliárd forint értékben vontak be forrást a tőkepiacon. A kibocsátás a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési kötvényprogramjában valósult meg.

Az árbevételre kedvezően hatott az amerikai piacon a Vraylar értékesítéséhez kapcsolódó bevétel jelentős növekedése, a nyugat-európai piacon a Bemfola és a Terrosa növekvő árbevétele. Az orális fogamzásgátlók forgalma emelkedett Latin-Amerikában is

– fejtette ki a vezérigazgató.

Kedvezőtlennek nevezte ugyanakkor, hogy Kelet-Európában a szezonális termékekből alacsony forgalmat értek el, és az orosz gyártók értékesítése emelkedett volumenben a külföldi gyógyszercégek, köztük a Richter rovására.

Azt is elmondta, hogy a kutatás-fejlesztési költségek arányaiban és tömegében is emelkedtek, az árbevételhez viszonyított arányuk 10,6 százalék.

A vezérigazgató beszélt arról is,

nem feltételezik a várakozásaikban, hogy a koronavírus újabb hulláma bekövetkezik.

Ugyanakkor van forgatókönyvük arra az esetre, ha mégis beütne a negyedik hullám.