Matolcsy György meghirdette a globalizáció végét

2021.08.06. 17:49

A jegybankelnök a Magyar Nemzeti Bank Facebook-oldalán válaszolt Jean Pisani-Ferry közgazdásznak a Project Syndicate-en megjelent írására.Azt írta: a „régi globalizáció” haldoklik, az új még nem született meg

Ebben pedig szerinte a jelenlegi globális hatalom és a nyugati országok is felelősek.

Szerinte a régi globalizáció a „mindent átható liberalizációra” – az árucikkek, szolgáltatások, tőke, adatok, valamint a személyek szabad áramlására – épült. Ezt viszont veszélybe sodorta az, hogy Kína a globalizáció vezető és versenyképes hatalmává vált. 

„Alapvetően nem a globális kormányzás, a lemaradtak lázadása vagy az innováció új hullámai iránti igény fenyegeti a régi globalizációt, hanem a Kelet sikerei, és különösképpen Kína felemelkedése.  

Ebből a fenyegetésből vagy egy új G2-es világrend vagy egy új duális globális gazdaság alakulhat ki

– véli Matolcsy György. 

A jegybankelnök pár hónappal ezelőtt arról beszélt, hogy szerinte a magyar gazdasági felzárkózást is kínai mintára lehetne megvalósítani. 

Legyen hát célunk egy olyan új európai oroszláncsapat felnevelése, amelyben minket KIDSzingChi.hu névvel illetnek, ami egy új nyelv, az Engkrit (English+szanszkrit) szótárában „A magyar kölyökoroszlán ereje” címszó alatt található

– írta akkori okfejtésében Matolcsy György.