Otthoni munkavégzésnél is szent a privát szféra

2021.08.06. 12:09

A távoli elérés mellett a jövőben már számos módon, akár személyiségi jogokat veszélytetve hozzáférhet a dolgozó számítógépének adataihoz a munkaadó otthoni munkavégzés esetén – fejtette ki Szűcs László, a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértő ügyvédje az InfoRádiónak. Szerinte akár az is elképzelhető, hogy 

a jövőben a munkatárs teljesítményét információtechnológiai eszközökkel ellenőrizze a munkaadó,

ami az eddigiekben konkrétan nem szerepelt a jogszabályban.

Korábban az ilyen típusú ellenőrzéssel kapcsolatosan az általános szabályok voltak az irányadók, amelyek kiegészültek azzal, hogy ha

A MUNKAVÉGZÉS OTTHON TÖRTÉNIK, akkor A MUNKAVÁLLALÓ PRIVÁT SZFÉRÁJÁT EGY MUNKÁLTATÓI ELLENŐRZÉSKOR MINDIG FIGYELEMBE KELL VENNI a munkaadónak.

Hamarosan a munkáltatónak lehetősége lesz arra is, hogy egy megfigyelő programmal lássa el a dolgozói számítógépeit. Ezzel ellenőrizheti őket az otthoni munkavégzés ideje alatt. Ilyenkor lehetősége lesz megnézni, hogy az alkalmazott mivel foglalkozik, milyen fájlokat hoz létre, azzal a feladattal foglalkozik-e, ami egyébként a munkaköri kötelezettsége lenne – magyarázta a szakértő ügyvéd. Hozzátette:

Az érintett jogszabály alapvetően a munkajogi szabályok között van szabályozva, ugyanakkor a kérdésnek van egy nagyon erős adatkezelési lába is.

Szűcs László rámutatott: ha a munkavégzést az említett módon akarja ellenőrizni a munkáltató, személyes adat kezelésének minősül, és rögtön belépnek az uniós adatvédelmi szabályozás, a GDPR rendelkezései, amelyek nagyon szigorú tájékoztatási kötelezettséget írnak elő minden személyes adatkezelésre.

Azaz ilyen fokú, formájú monitorozásra csak akkor van lehetősége a munkáltatónak, ha arról előzetes tájékoztatást ad a munkavállalóknak. Ennek pedig minden részletre kiterjedőnek kell lennie, többek között meghatározva az egész adatkezelés jogalapját is. Az ügyvéd hozzáfűzte: a GDPR szabályaiból az is következik, hogy ha jogos érdeken alapul az adatkezelés, akkor ehhez érdekmérlegelési tesztet kell végezni, ami alátámasztja az adatkezelés jogszerűségét.