A magyar állam kivonult a Richterből

2021.08.11. 16:45 Módosítva: 2021.08.11. 16:46
A Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány átvette a magyar államtól a Richterben meglévő közel 85 milliárd forintos részvénycsomagját.

A Budapesti Értéktőzsde oldalán szerdán jelent meg a közlemény arról, hogy az augusztus 10-i értesítés szerint a magyar állam, pontosabban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 9 777 658 darab Richter-törzsrészvénye átkerült a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány tulajdonába. A tranzakciót a 2021. évi XX. törvény 2. §-a rögzíti. Ezzel a magyar állam befolyása megszűnt a Richterben.

A mintegy 85 milliárd forint értékű részvénypakett átadásáról korábban is írtunk az Indexen. Az állam összesen tíz-tíz százaléknyi részvénypakettet adott át a Tihanyi Alapítványnak és a Corvinus egyetem mögött álló Maecenas Universitatis Corvini Alapítványnak, és 5,25 százalékot az orvosképzésért alapítványnak. Orbán Gábor a HVG-nek adott interjújában még májusban azt mondta, az új konstrukcióban azért nem kell ellenséges felvásárlástól tartani, mert ha az alapítvány valamiért meg akar szabadulni a pakettjétől, előbb az államnak, majd a Richternek kellene felajánlania.

Egy esetleges ellenséges felvásárlás szempontjából, nem azt mondom, hogy ez az ideális helyzet, de elfogadható védelmet jelent a hazai stratégiai irányítás megőrzése szempontjából. Ha ezek a részvények piacra kerülhetnének, egy nagyobb gyógyszeripari vállalatnak esélye lenne felvásárolni a Richtert, és abban a pillanatban megszüntetni a kutatás-fejlesztést, leépíteni a gyártást. Ez itt, a régióban is lejátszódott már a szemünk előtt, tudjuk, mivel jár egy ilyen ellenséges felvásárlásban gondolkodó befektető feltűnése

– fogalmazott a vezérigazgató.

A Semmelweis Egyetem alapítói, tulajdonosi, fenntartói jogait birtokló Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány kuratóriumának elnöke Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója, a testület tagja Bedros Róbert, a Szent Imre kórház főigazgatója, Orbán Viktor főtanácsadója, Gloviczki Péter érsebész, Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem dékánja és Merkely Béla, az SE rektora.

A kormány az egyetemek szervezeti, pénzügyi munkavállalói és oktatási, kutatási autonómiájának megerősítésével indokolja az átalakításokat, de ezt többen vitatják, miután a fenntartó alapítványok kuratóriumaiban kormánypárti politikusok és kormányközeli gazdasági szereplők is feltűnnek.