Már Szlovákiába is ömlik az uniós pénz, mi még mindig várunk

2021.08.11. 11:05
A Covid-károk enyhítésére szolgáló uniós helyreállítási alapból már számos tagország elkezdte lehívni a pénzt, Szlovákia is így tett. Eközben a magyar kormány továbbra is kénytelen várni.

Eddig 16 ország gazdasági helyreállítási tervét hagyta jóvá az Európai Unió, és a koronavírus-járvány okozta károk enyhítésére létrehozott alapból már el is indultak a kifizetések. Első körben Belgium, Luxemburg, és Portugália kapott pénzt, de szép lassan megkapja a vissza nem térítendő támogatást, amire pályázott. Magyarország terveit egyelőre nem fogadta el az Európai Bizottság, a kormány politikai döntésről beszél.

Eközben viszont már északi szomszédunknak, Szlovákiának is elkezdte kifizetni a pénzt az alapból a EU. Az Új Szó szerdán azt írta, Szlovákia összesen 780 millió euróra pályázik a REACT-EU csomagból, s Veronika Remišová, a beruházásokért, régiófejlesztésért felelős miniszter közölte, ebből a keretből 76 milliót már meg is kapott a kormány.

A pénzt elsősorban az egészségügyi, iskolaügyi és régiófejlesztési beruházásokra, valamint a foglalkoztatás növelésére fordítjuk. A járvány ugyanis ezekben okozta a legtöbb kárt

– mondta a miniszter. A pénz egy részét a távoktatással kapcsolatos teendőkre költik, illetve iskolai férőhelyek bővítésére és az oktatási folyamat minőségének javítására.