Matolcsy György: közeleg az összeomlás, lépni kell

2021.08.13. 18:54

Közeleg az úgynevezett Minsky-pillanat, amikor az összes gazdasági szereplő hirtelen bizalmatlanná válik a fenntarthatatlanul magas állami és magánadósságok miatt – írta Matolcsy György. A jegybank elnöke Nouriel Roubininek az adósságválságról szóló, Project Syndicate-en megjelent írására reagált a Magyar Nemzeti Bank honlapján közzétett jegyzetében.

Mindent egybevetve majdnem minden jelentős fejlett gazdaság adósságcsapdába került

– szögezte le Matolcsy György, arra utalva, hogy a nagy jegybankok kénytelen voltak monetizálni a magas költségvetési hiányokat. 

Hozzátette, a krízisre több jel is figyelmeztet: az ár/nyereség mutatók mindenhol magasak, a kriptopiac rendkívül felduzzadt, az infláció elszállt, ezenkívül „mindenhol felfújt lakás- és technológiai eszközöket találunk”. De vannak olyan jegybankok – köztük a magyar is –, amelyek már irányváltásba kezdtek a válság elkerülése érdekében – írta Matolcsy György. 

Az összes fejlett és fejlődő kormánynak el kell kezdenie az államadósság rátájának csökkentését, mert senki sem képes előre megjósolni a következő negatív kínálati sokk eljövetelét

– figyelmeztet írásában a jegybank elnöke, aki szerint jobb lenne most kis lépésekben kezelni a problémát, mint a jövőben bevezetni egy radikális inflációellenes politikát, amely aztán súlyos gazdasági válsághoz vezethet. 

A jegybank elnöke korábban a globalizáció végéről írt egy hasonló jegyzetben, valamint arról is beszélt, hogy hiba volt a Pénzügyminisztériumra bízni a gazdaságpolitikát