Állandósuló munkaerőhiány, szinte senki nem akar visszatérni a turizmusba

2021.08.16. 10:12

Bár júniusban már elkezdett felpörögni a hazai turisztikai szektor, a vezető szállodás cégek, egyelőre, nem kezdték el nagyüzemben visszavenni a korábban elküldött alkalmazottakat. A szektorban ténykedő 25 legnagyobb vállalat létszáma az áprilisi mélyponthoz képest alig négy százalékkal nőtt, és még mindig harmadával elmaradt a járvány előtti szinttől.

Az elmúlt két hónap létszám gyarapodása a vidéki szállodákat fenntartó társaságoknak volt köszönhető: a láncoknál és a fővárosi hoteleknél továbbra is lényegében stagnál az alkalmazottak száma. 

Kapcsolódó

Alig van vendég, több százezer magyar munkavállaló maradhat tartósan állás nélkül

Katasztrofális hatással lehet a koronavírus második hulláma a vendéglátóiparra, a turizmusra és az idegenforgalomra.

A statisztikai hivatal adatai szerint 2021 első negyedévében 50 ezerrel kevesebben dolgoztak a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás területén, mint egy évvel korábban. A g7.hu számításai számításai szerint csak a 25 legnagyobb szállodás cégtől nagyjából 3400 alkalmazott lépett ki a járvány kezdete és idén április között. A többségüket elküldték, de az ágazati szereplők szerint a bizonytalanság miatt sokan maguk álltak fel, és kerestek más megélhetést.

Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének júliusban megválasztott elnöke szerint azok közül, akik másfél éve elhagyták a szakmát, 95 százalék nem is akar visszatérni.

Ez minimum 30-35 ezer embert jelent., de a munkaerőhiány nem magyar sajátosság, hasonló a helyzet Ausztriában és Németországban is.