Igent mondott Brüsszel egy magyar kormányprogramra

2021.08.17. 15:20

Jóváhagyták Magyarország első támogatási kérelmét a Modernizációs alapból, így a kormány 4 milliárd forint értékben hirdethet pályázatot az energiaközösségek és független aggregátorok létesítésének támogatására – derül ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményéből. Az energiaközösségek elősegítik a helyi, megújuló-alapon történő áramtermelést és felhasználást, az aggregátorok pedig hozzájárulnak az áramrendszer szabályozásához, ami az időjárás-függő megújuló energiaforrások – így például a napelemek – terjedése miatt az ellátásbiztonság érdekében szükséges. A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal egyébként 2021. nyár elején adott működési engedélyt az első aggregátoroknak, amelyek ezt követően kezdhették kezdhették meg a tevékenységüket. 

A pályázat meghirdetése ősszel várható. 

A közlemény szerint a Modernizációs alap forrásából megvalósuló innovatív, modern megoldások hozzájárulnak Magyarország megújuló energiával és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével kapcsolatos céljainak megvalósításához, mérséklik az energia-importnak való kitettséget, valamint segítenek alacsonyan tartani a rezsiköltségeket.

A 2021-ben elinduló Modernizációs alap tíz közép-európai tagállamot támogat az energetikai rendszereik modernizálásában és az energiahatékonyság javításában. Magyarországot a források 7,12 százaléka illeti, lehívásának feltétele, hogy a Modernizációs alap uniós szintű beruházási bizottsága jóváhagyja a kedvezményezett tagállam által tervezett beruházást. Bizonyos témákhoz tartozó projekteknél, ahogy ebben az esetben is, a jóváhagyás egyszerűsített eljárásrenddel, az Európai Beruházási Bank által végzett értékelés alapján történt - közölték.  • Hírek
  • Hírek