Még kényelmesebbé tette a fogyasztóbarát biztosításokat az MNB

2021.08.17. 16:16

A kalkulátorból egy kattintással, az adatok újbóli megadása nélkül lehet továbblépni az ügyfél által kiválasztott biztosító honlapjára és ott akár azonnal megkötni a kiválasztott Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási (MFO) szerződést – ismertette a Magyar Nemzeti Bank az általa működtetett összehasonlító oldal új funkcióját. A jegybank 2021. márciusában indította el a minősített otthonbiztosításokat, azóta már több mint tízezer kalkulációt végeztek az érdekélődő ügyfelek a biztosítók által kínált MFO termékek kiválasztását megkönnyítendő. 

A mostani fejlesztés azt könnyíti meg, hogy a jegybanki kalkulátorral kiválasztott egyedi igényekre szabott számítások eredményeképp megtalált biztosítás megkötéséhez ne kelljen a biztosító oldalán még egyszer az összes kívánt adatot begépelni. Az összehasonlító oldalon az online kötés funkció bővítése folyamatos, így a közeljövőben még több MFO termék esetében lesz elérhető – hívta fel a figyelmet közleményében az MNB.

Az ügyfeleknek a meglévő lakásbiztosítási terméküket érdemes az évforduló előtt legalább két hónappal áttekinteniük, valamint friss kalkulációt végezni az egyéni igényeik alapján. Az ügyfelek a meglévő termékeiket – a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításhoz hasonlóan – 30 nappal az évforduló előtt tudják felmondani, illetve az adott biztosítón belül évfordulótól függetlenül tudnak MFO termékre váltani – hangsúlyozta az MNB. 

A fogyasztóbarát otthonbiztosítások kedvező díjért az eddiginél magasabb szintű szolgáltatást nyújtanak az ügyfeleknek, fölösleges többletszolgáltatások- és kiadások nélkül, egyszerűen összehasonlítható módon, miközben a biztosítási szerződés egésze alatt ügyfélbarát kiszolgálást garantálnak. Az MFO alapcsomagja elemi károkra, illetve egyéb, a háztartásokat egzisztenciájukban alapvetően veszélyeztető tipikus kockázatok (pl. betörés, csőtörés) ellen nyújt fedezetet. Az alapcsomag tartalmát (szűkített kizárásokkal) az MNB egységesen, kötelezően határozta meg a biztosítóknak, családbarát, zöld és digitális szempontokat is figyelembe véve.

Kiegészítő fedezetként a lakáshoz közvetlenül kapcsolódó, gyakoribb káresemények is biztosíthatók, amelyek egységes megnevezését szintén a jegybank határozta meg a könnyebb összevethetőség érdekében. Ezeken túl további káresemények biztosítására is vállalkozhat az adott biztosító.

Az ügyfél egzisztenciális helyzetét fenyegető károk esetén a biztosítók rendkívüli kárfelmérési és kárrendezési eljárást alkalmaznak.

A kárrendezés időtartalma 100 ezer forint alatti kifizetési összegnél maximum 5, e fölött 10 munkanap lehet csak.

A lakásbiztosítás (a megkötése utáni 4. negyedévtől) 30 napos felmondási határidővel, naptári negyedév végére felmondható.