Könnyebb lehet otthonteremtési támogatáshoz jutni

2021.08.17. 12:20 Módosítva: 2021.08.17. 15:16
Összeköti a kormány a gyerekvállalási támogatást a jegybanki zöld otthonteremtéssel.

Egyszerűsödnek az otthonteremtési támogatások igénylésének egyes feltételei, hogy minél többen, minél egyszerűbben vehessék igénybe azokat – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatón. Novák Katalin bejelentései között a legfontosabb változás azonban az, hogy az operatív törzs javaslatára szerint összekapcsolják a családi otthonteremtési támogatási programot és a csok-hitelt az MNB októberben induló Zöld Otthonteremtési Programmal. Amennyiben tehát valaki a jegybank által meghirdetett maximum 70 millió forintos kamattámogatott hitelből energiahatékony új otthont épít vagy vásárol, és teljesíti a gyermekvállalási feltételeket is, akkor az ő csok-hitele teljesen kamatmentes lesz – jelentette be Novák Katalin. Példaként említette, hogy ez

két gyermek vállalása, vagy nevelése esetén egy 10 millió forintos, míg 3 gyerek esetén 15 millió forintos, teljesen kamatmentes hitelt jelent. 

Novák Katalin azt mondta, hogy az operatív törzs javaslata szerint az otthonteremtéssel kapcsolatos támogatások igénylésénél halál esetén figyelembe veszik majd az elhunyt társadalombiztosítási jogviszonyát, és beszámít az igénylési feltételek közt előírt társadalombiztosítási jogviszony igazolásánál a külföldi tanulmányi jogviszony is.

Bővül azoknak a beruházásoknak a köre, amelyre az otthonfelújítási támogatás igénybe vehető, így a mozgáskorlátozottak mellett a látás- és hallássérültek életét megkönnyítő fejlesztésekre is, valamint kültéri lépcső kialakítására, felújítására és külső, elektromos munkálatokra is kérhető.

Újdonság, hogy csok-támogatással épült háznál, ha a telken mezőgazdasági őstermelői tevékenységet végeznek, az nem lesz a jövőben a csok-igénylést kizáró feltétel. Ahogyan az sem, ha valamilyen kereső tevékenységet tevékenységet végeznek a csok-kal felépített házon kívül. A lakáslízingre is kiterjesztik a jelzáloghitel csökkentő támogatást. 

Hozzátette: emellett a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának igénylésekor nem esnek el a lehetőségről azok, akik ötezer forint alatti köztartozásukat adott időn belül kiegyenlítik.

A miniszter bejelentette azt is, hogy szerdától az ötezer lakos alatti települések legfeljebb egymillió forintos támogatásra pályázhatnak önkormányzati rendezvények megvalósítására. A pályázatra 2,8 milliárd forint áll rendelkezésre, pályázni augusztus 31-ig lehet - ismertette. Közölte, hogy remélhetőleg jövőre elindulhat végre a már két éve, a járvány miatt halasztódó külföldi nyelvtanulási program a középiskolásoknak, az ehhez szükséges forrás továbbra is rendelkezésre áll.  

Novák Katalin beszélt arról is, hogy a kedvező 2021. második negyedéves GDP növekedési adatok alapján már szinte biztos, hogy meglesz az éves 5,5 százalékos gazdasági növekedés,

ezért 2022 első negyedévében várhatóan  visszatérítik a gyermeket nevelő családoknak az idén befizetett személyi jövedelemadójukat.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett intézkedés részletszabályain még dolgoznak a szakértők a miniszter szerint.