Mészáros Lőrinc és Garancsi István cégei építik a magyar Hollywoodot

2021.08.18. 11:47
A Market Zrt. leányvállalata és más érdekeltsége, illetve Szíjj László Duna Aszfaltja is ott van az alvállalkozók között, melyek dolgozhatnak a fóti filmstúdió-komplexum bő negyvenmilliárdos fejlesztésén.

Ahogy mi is írtunk róla az Indexen, a Magyar Közlönyben július 30-án jelent meg a kormányhatározat, amely szerint 41,7 milliárd forintból hatalmas stúdiókomplexum épül Fóton. A Nemzeti Filmintézet közlése alapján négy új filmstúdiót húznak fel, mintegy tízezer négyzetméterrel megnövelve a jelenlegi kapacitást. Ez a valaha volt legnagyobb, állami forrásból véghezvitt stúdiófejlesztés.

Az Átlátszó blog kedden arról írt, hogy a projektre tavaly novemberben írta ki a közbeszerzést a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési (BMFSK) Zrt., amely az állami nagyberuházásokért felel. Az európai uniós közbeszerzési értesítőben most jelent meg az eredmény: több telek összevonásából összesen 234 846 négyzetméteren indul el a beruházás, amelyre három pályázat érkezett.

Jelentkezett az Építő- és épületkarbantartó (Épkar) Zrt., valamint a Grabarics Építőipari Kft., ám az összegzés szerint ők fontos dokumentumokat nem nyújtottak be, így a győztes a Market Zrt. és Fejér-B.Á.L. A Market Garancsi István többségi tulajdonában van, míg a Fejér-B.Á.L. Zrt.-t a leggazdagabb magyarnak számító Mészáros Lőrinc gyermekei alapították. A cég a Mészáros-csoport része, amelynek Mészáros Lőrinc a tulajdonosa.

Az alvállalkozók között ott lesz a Market leányvállalataként működő Vilati Szerelő Zrt., a Market érdekeltségébe tartozó Lean Tech Kft. és a Duna Aszfalt Zrt., amelynek Szíjj László a tulajdonosa.

A Szíjj László által vásárolt legújabb luxusjachtról itt, balatonfüredi szállodájáról itt írtunk. A Duna Aszfalt a közelmúltban a ZalaZone járműipari tesztpálya különböző elemeinek építésére kiírt pályázaton győzött.