Már Hawaii sem a régi

GettyImages-494171348
2021.08.21. 21:24 Módosítva: 2021.08.21. 21:24
Szigorít a turisták kedvenc szigetállama.

Csak július hónapban 791 000 turista kereste fel a Hawaii-szigeteket, ami különösen annak fényében tűnik soknak, hogy ez az állam összlakosságának több mint a fele. A turisták száma ugyan bő 16,5 százalékkal kevesebb, mint a járvány előtti időszak, vagyis 2019 hasonló időtartama alatt volt, de arra elég, hogy a szigeteken rohamosan megugorjon a fertőzöttek száma.

Ez jelenleg napi 500 új fertőzöttet jelent, ami átlag tíznaponta duplázódik. A fertőzések túlnyomó többségét a delta- (korábban indiai) variáns okozza. Az elvégzett tesztek 7,25 százaléka ad pozitív eredményt jelenleg. A járványügyi grafikon szerint Hawaiin különösen súlyos a negyedik hullám, és leginkább a 18–29 év közötti korosztály érintett. 

Az állam kormányzója, David Ige ezért járványügyi korlátozásokat jelentett be, melyeket saját Facebook-oldalán is közzétett. Ezek nagyjából a tavalyi szintet hozzák vissza, ami annyit jelent, hogy

  • mostantól az éttermek a normál férőhelyek 50 százalékát használhatják,
  • kötelező a 2 méteres távolság betartása és a maszkhasználat, a maszkot csak evés vagy ivás idejére lehet levenni,
  • a rendezvények létszámát szabadban 25, zárt tereken 10 főben szabta meg a kormányzó.

A beutazást nem korlátozzák, amit az magyaráz, hogy az esetek mindössze 1-2 százaléka behurcolt, a többiért az ott élők közti terjedés a felelős. Az USA többi tagállamából beutazóknak a karantén oltási igazolvánnyal kiváltható, illetve „megbízható forrásból” származó, friss negatív teszttel rendelkezőknek sem szükséges. 

Az állam lakosságának 68,4 százaléka kapott már legalább egy, 60,9 százaléka pedig két oltást. A harmadik oltás használatát az Egyesült Államokban a napokban engedélyezte a hatóság, várhatóan szeptembertől indul el tömeges mértékben a beadás. Az országban kizárólag a Pfizer, a Moderna és a Janssen-oltásokat használják. 

(Borítókép: Waikiki, Hawaii. Fotó:  Michael Kovac / Getty Images Hungary)