Soha nem látott prémiumot ígér a nyugdíjasoknak a kormány

2021.08.21. 17:04

17,9 százalékos gazdasági növekedést ért el Magyarország az elmúlt egynegyed évben, ami Spanyolországé és Franciaországé után a harmadik legmagasabb arány az Európai Unióban. A 27 tagország között mindössze négy olyan akad, amely elérte a koronavírus-járvány előtti gazdasági teljesítményét, Magyarországon kívül ezt csak Svédország, Lengyelország és Románia hozta – vezette fel a szombati rendkívüli Kormányinfó gazdasági bejelentéseit Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A tárcavezető szerint ez nem várt siker, legtöbben a második félévre várták, a legpozitívabb következménye pedig az lehet, hogy az egész 2021-es évre visszatérítik a családok személyi jövedelemadóját az átlagbér szintjéig. Ehhez 5,5 százalékos gazdasági növekedésre van szükség, ami a negyedéves adat fényében össze is jöhet, csak a rendszerváltás óta nem látott legnagyobb gazdasági növekedést kell elérni hozzá 2021-ben.

A másik pozitív következmény a nyugdíjprémium – folytatta Gulyás Gergely –, amelynek a kifizetéséhez 3,5 százalék feletti gazdasági növekedésre van szükség. Mértéke a növekedéstől függ, most úgy látják, hogy eddig soha nem látott mértékű prémiumot tudnak adni a nyugdíjasoknak. A törvény szerint legfeljebb 80 ezer forintos nyugdíjig a nyugdíj egynegyedét szorozzák meg a 3,5 százalék feletti növekedés mértékével, ami azt jelenti, hogy 4,5 százalékos gazdasági növekedésnél a 80 ezer forintos nyugdíjat 20 ezer, 5,5 százalékos gazdasági növekedésnél 40 ezer, 6,5 százalékos gazdasági növekedésnél 60 ezer forinttal egészítik ki. Plafon azért van, mégpedig 7,5 százalékos gazdasági növekedésnél.

Az első két negyedév alapján egyébként 

hivatalosan 6,4 százalékos gazdasági növekedéssel

kalkulálnak. Pontosan 6 százalékos gazdasági növekedés esetén egy átlagnyugdíjas, akinek a nyugdíja eléri vagy meghaladja a 80 ezer forintot, eszerint 50 ezres nyugdíjprémiumra számíthat.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön emlékeztetett, hogy idén négy alkalommal érkezhet különjuttatás az időseknek, a több mint két és fél millió jogosult összesen legalább kétszázmilliárd forinthoz juthat hozzá.