A tatárok letaszították Mészáros Lőrincéket a trónról

O5A3250
2021.09.01. 11:06
A Forbes számításai szerint az orosz–magyar Rahimkulov testvérpár birtokolta Kafijat Zrt. a legértékesebb családi vállalat jelenleg Magyarországon. A Mészáros Csoport „csak” harmadik, Csányi Sándor Bonafarmja pedig hat év után esett ki a legjobb három közül.

A nyomtatott Forbes magazinban szerdán megjelent a legértékesebb családi cégek listája. Az összesítésből kiderül, hogy a legjobban futó 25 magyar vállalkozás összértéke egy év alatt mintegy 1000 milliárd forinttal nőtt. Akik a külföldi piacon nincsenek jelen, nem férkőznek be a nagyhalak közé.

A Forbes azokat a cégeket vizsgálta, ahol a tulajdonosi körben, illetve a vezető menedzsmenttagok között rokoni kapcsolat van, és a vállalat legalább ötven százalékának kell egy család kezében lennie. A becslés módszertana a következő: ahol tudtak, EBITDA, vagyis az adózás előtti eredmény alapján számoltak, ehhez jön az iparági szorzó, a készpénzállomány, mínusz a hosszú lejáratú kötelezettségek.

2021-ben a vagyonkezeléssel foglalkozó Kafijat Zrt. végzett az élen, melyet Timur és Ruszlan Rahimkulov birtokol. 366,4 milliárd forint a cégük becsült értéke.

A tatár származású üzletemberek édesapja, Megdet Oroszországból érkezett Magyarországra a rendszerváltást követően, meggazdagodásáról a G7 írt príma cikket 2020 decemberében. A Gazprom menedzsereként indult, banktulaj lett (Általános Értékforgalmi Bank), ő hozta össze azt a megállapodást, amely alapján Oroszország 20 éven át földgázt szállított nekünk. Tulajdoni hányada volt vagy van számos hazai nagyvállalatban, a Zalakerámiában, az OTP-ben, a Molban. A fiai, akiknek van magyar állampolgársága, a munkásságának köszönhetően nagyobb vagyon birtokosai, mint Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor együttvéve. Mindezt jórészt az OTP- és Mol-részvényeknek köszönhetik.

Második helyen a Felcsuti Zsolt tulajdonában álló MPF Holding áll, 288,2 milliárd forintos becsült értékkel. A befektetési csoportot egy 1976-ban indított családi vállalkozásból (a kisszövetkezetből kivált METALPLAST Gmk) építette fel az üzletember, cégük barkácsárukkal kereskedett. A vagyonkezelő holdingot 2003-ban, New Yorkban hozta létre Felcsuti. A cég 2010 óta fűtőkészülékeket is gyárt, a központ Szingapúrban van, Felcsuti Zsolt viszont legtöbb idejét Zürichben tölti.

Hiába a Tigáz-biznisz, Mészárosék „csak” bronzérmesek

A harmadik helyen a leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc és családja áll, illetve cégük, a Mészáros Csoport. A vállalat becsült értéke 255,1 milliárd forint. A legutóbbi nagy dobás a Tigáz-földgázelosztó bekebelezése volt, nagyjából 55 milliárdos bizniszről van szó. Csaknem 1,2 millió magyar háztartásba érkezik olyan sárga csekk, melyen az Opus név is ott van, ez a cég a Mészáros Csoport zászlóshajója. Az Opus a Titászt is megvásárolta az E.ON-tól. 

Mészárosék tavaly óta szinte stagnáltak, 2020-ban 252,3 milliárd forintra becsülte a csoport értékét a Forbes.

Az OTP- és MLSZ-vezér Csányi Sándor Bonafarm Csoportja a negyedik lett, hat éve először esett ki a top 3-ból. Még úgy sem sikerült bent maradnia, hogy egy év alatt 70 milliárdos értéknövekedést mértek náluk. 177 milliárdra becsüli az élelmiszergyártó óriást a Forbes.

Ötödik a jászberényi székhelyű Jász-Plasztik Kft., melyet a Kasza család birtokol, az alapító Kasza Lajos. Több milliárdos nagyvállalati állami beruházástámogatás kaptak, ám a jászberényi üzemcsarnokukban hatalmas tűz pusztított idén, ez visszavetette a céget. A többi között műanyag-feldolgozással, akku- és csomagolóanyag-gyártással és autókereskedéssel is foglalkozó Jász-Plasztik becsült értéke 169, 3 milliárd forint.

A teljes listát a Forbes nyomtatott kiadásában lehet megnézni. 

(Borítókép: Mészáros Lőrinc. Fotó: Ajpek Orsi / Index)