Csökkenek az árak, megszűnt az építőanyag-hiány Magyarországon

2021.09.06. 12:09

Megszűnt az építőanyag-hiány Magyarországon, ezért hamarosan a fogyasztói árak is elkezdenek csökkenni – írja a Világgazdaság.

A lapnak Tibor Dávid, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának elnöke azt mondta: 

ÁTLAGOSAN 10-15 SZÁZALÉKKAL OLCSÓBBAN VEHETIK MEG AZ ÉPÍTŐANYAG-GYÁRTÓK a LEGTÖBB ÉPÍTÉSI TERMÉK ELŐÁLLÍTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES ÁRUKAT.

A változás legkésőbb három-négy hét múlva megmutatkozhat a végtermékek fogyasztói árának csökkenésében is – tette hozzá.

Kifejtette, mindez annak az eredménye, hogy a kínálat utolérte a keresletet, és ehhez elegendő volt a kormány által előírt exportregisztrációs rendszer bevezetése, mert ezáltal a legtöbb gyártó korrigálta a piaci prioritásait, és sokkal több építőanyag maradt belföldön, mint korábban. 

Tibor Dávid azt is hozzátette, hogy az építőanyag-piaci szereplők között az elmúlt hetekben intenzív és átfogó versenyfelügyeleti, fogyasztóvédelmi és adóhatósági ellenőrzés zajlott.

A feltárt – például jelölési – hiányosságok kiküszöbölésén a gyártók és a kereskedők közösen dolgoznak – mondta.

A szakértő azt a konklúziót vonta le, hogy az elmúlt időszak tanulságai alapján még hangsúlyosabb és időszerűbb a hazai építőanyag-gyártó kapacitás fejlesztése. E szándék egyébként már a pandémia előtt megfogalmazódott nemzeti építésgazdasági stratégiában is szerepel: a kormány által nemrég elfogadott kétszázmilliárd forintos támogatási csomaghoz egy speciális tőkealapon keresztül juthatnak majd a gyárfejlesztésre vagy -vásárlásra készülő magyarországi vállalatok.