Állattartás: kegyetlen harc a ketrecek mellett és ellen

2021.09.07. 12:02

Az étkezési tojások jelentős drágulására kell számítaniuk a fogyasztóknak, ha az Európai Bizottság betiltja az unióban a ketreces haszonállattartást. A ketrecek felszámolását egy polgári kezdeményezés szorgalmazta. A szervezők mintegy 1,4 millió érvényes aláírást szereztek meg, tizennyolc tagállamban teljesítették az érvényességhez szükséges minimum aláírásszámot. A kezdeményezés Németországban élvezte a legnagyobb támogatottságot, ahol csaknem félmillió aláírás gyűjt össze. Magyarországról ugyanakkor mindössze 2550 érvényes aláírás származott, ami az európai parlamenti képviselők létszámához kötött, tagállami érvényességi küszöb eléréséhez sem volt elég.

A kezdeményezők azt követelték, hogy Brüsszel mindenhol – így a baromfitermelés mellett a sertés-, a szarvasmarha- és a nyúltartásban is – tiltsa meg a ketrecek használatát.

A szervezők azzal érvelnek, hogy az Európai Unióban tenyészállatok százmillióit tartják egész életükben ketrecben, és ez kegyetlen kínszenvedést okoz. Az Európai Bizottság most kötelezettséget vállalt arra, hogy 2023 végéig valamennyi érintett haszonállatfajnál jogalkotási javaslatot terjeszt elő a ketrecrendszer fokozatos megszüntetésére, írta a Novekedes.hu.

Kapcsolódó

Nagy István: Lökést adunk az élelmiszeriparnak

250 milliárd forint értékben indulnak élelmiszeripari pályázatok, és új munkahelyek várhatók a logisztikában. Nagyinterjú az agrárminiszterrel.

Ez sokként érte a hazai baromfipiac szereplőit. Magyarországon a ketrecek alkalmazása az étkezési tojástermelésben – főként a nagyüzemi tojótyúktartásban – a legelterjedtebb, ezért betiltásuk itt okozhatja a legnagyobb gondokat; a tojásár bizonyosan emelkedne. Az alternatív tartási módszerek ugyanis többe kerülnek, így a gazdálkodók a pluszköltségeket kénytelenek lennének áthárítani a fogyasztókra.

A portál információi szerint elképzelhető, hogy magyar civil kezdeményezésre európai szintű (ellen)aláírásgyűjtés indul a ketrecek megtartása érdekében, bemutatva e technológia indokoltságát és előnyeit.