Uniós védettséget kap a szegedi tükörponty

2021.09.08. 13:56

Az Európai Bizottság szerdán kihirdetett rendeletével a szegedi tükörponty védett elnevezés lett az Európai Unióban. Ez már a negyedik magyar édesvízi halunk, amely uniós oltalmat nyert, és ez hozzájárul a halfogyasztás népszerűsítéséhez – közölte az Agrárminisztérium.

A korábban oltalom alá helyezett három másik magyar halnév:

  • a szilvásváradi pisztráng,
  • az akasztói szikiponty
  • és a balatoni hal.

A szegedi tükörponty oltalom alatt álló földrajzi jelzés a szegedi tükrös ponty államilag elismert pontyfajtából tenyésztett élő halra, illetve annak húsára vonatkozik. Tenyészterülete a Szegedtől északra fekvő Fehér-tóra, mint a Dél-Alföld természetes vízgyűjtő medencéjére épülő, 2000 hektár területű, 141 tóból álló összefüggő halastórendszer.

A szegedi tükörponty hasi oldala sárga, pikkelyzete hátsoros tükrös. A húsa vöröses színű, omlós, magas fehérjetartalmú, zsírszegény és ízletes. Ezek a sajátos tulajdonságok az egyedileg kitenyésztett tájfajtának, a környezeti adottságoknak és a szikes termőhelyhez igazított tartási körülményeknek köszönhetők.

A filézett szegedi tükörponty éppen egy évtizede viseli a Hagyományok-Ízek-Régiók védjegyet, nélkülözhetetlen alapanyagul szolgál a híres szegedi halászléhez – áll a z MTI ismertetőjében.