Csakúgy falják a hiteleket a magyarok

2021.09.09. 17:30

Óriásit ugrott 2021 második negyedévében a háztartások hitelállománya – írta a Világgazdaság, jegybanki adatokra hivatkozva. Az április eleje és június vége közötti időszakban 814 milliárd forintnyi hitelt kaptak kézhez az igénylők. A járvány alatt egyszer sem folyósítottak 700 milliárdnál többet egy adott negyedévben.

Kapcsolódó

Az MNB szerint a moratóriumos hitelek 10 százaléka sérülékeny

6 hónap moratóriumban eltöltött idő nagyjából 10 hónappal hosszabb futamidőt von maga után, mivel a törlesztőrészlet nem nőhet.

Június végén a háztartások fennálló tőketartozása csaknem 8912 milliárd forint volt, ez 446 milliárddal volt több, mint az előző negyedév záróértéke. A jegybank adatai szerint április-júniusban a háztartási hitelek folyósítási, illetve törlesztési összege is nőtt, ez év január-márciusához viszonyítva. A kölcsönök folyósítási összege jelentősen meghaladta a törlesztésekét.

A legnagyobb mértékben az áruvásárlási és egyéb fogyasztási hitelek állománya gyarapodott.

A magyar háztartások április–június között 401 milliárd forintnyi tőkét törlesztettek vissza, ebből 163 milliárd volt előtörlesztés. Június végén a háztartási hitelek 1,5 százaléka volt 90 napon túli késedelemben, ami 0,2 százalékpontos csökkenésnek felel meg, a korábbi negyedévhez képest.