Moratóriumban maradhatna az adósok kétharmada

2021.09.10. 12:35 Módosítva: 2021.09.10. 12:37

Jogszabály még nincs a szeptember végén lejáró hitelmoratórium folytatásáról, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azonban kiszámolta, hogy a kormány tervei alapján hányan hosszabbíthatnának. Jelenleg 1 millió 150 ezer lakossági adós él még a moratórium lehetőségével: 70 százalékuk, vagyis mintegy 800 ezer adós „teoretikusan” szeptember 30. után is jogosult marad a moratóriumra – mondta el a Népszava kérdésére Nagy Tamás, az MNB igazgatója.

Kapcsolódó

MNB: csak az maradjon a hitelmoratóriumban, aki feltétlen rászorul

Ha a választások utánig maradna a moratórium, a személyi hitelesek több mint felének akár 40 százalékkal többet kéne visszafizetni.

A Világgazdaság hét elején közölt információi szerint a kormány már döntött a szeptember 30-án lejáró általános hitelmoratórium sorsáról. Eszerint a gyermekes családok, a nyugdíjasok, illetve mindazok, akiknek tavaly óta csökkent a jövedelmük, kérhetik a hosszabbítást. Az erről szóló jogszabály még nem jelent meg.

Nagy Tamás elmondta: a gyermeket nevelők a jelenleg moratóriumos adósok 33, a nyugdíjasok pedig a 15 százalékát teszik ki, a nemtörlesztő adósok mintegy 23 százaléka pedig jövedelem-csökkenést tapasztalt.

Ők együttvéve mintegy 1900 milliárd forint hitelállománnyal rendelkeznek. Összességében egyébként jelenleg 2800 milliárd forintra rúg a nem törlesztett lakossági hitelállomány.

Nagy Tamás hangsúlyozta: mind fogyasztóvédelmi, mind pénzügyi stabilitási szempontból azt tartják helyes döntésnek, ha a megfelelő jövedelemmel rendelkező adósok mielőbb elkezdik törleszteni hitelüket. Ez áll érdekükben, hiszen jelentős mértékű teljes visszafizetendő adósság halmozódhat fel, ha 2022 júliusáig moratóriumban maradnak.